8 Ağustos 2018 Çarşamba

* Namazın mekruhları

10 Ağustos 2018, Cuma

 

Namazın mekruhları

 

 

 

 

Sual: Mezara karşı namaz kılınabilir mi? Farzdan sonra hemen son sünnete kalkmamak, biraz oyalanmak mekruh olur mu?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da ve bunun şerhi olan (Redd-ül-muhtâr)da bildirilen namazın mekruhlarından bir kısmı şunlardır:

42- Kabre karşı kılmak mekruhtur. Vehhabiler, buna şirk diyorlar.

[(Hadîka), ikinci cild, altıyüzotuzuncu sahifede diyor ki, (Hadîs-i şerifte "Mezar üzerinde namaz kılanlara lanet olsun!" buyuruldu. Çünkü, kabr üzerinde namaz kılmak, Yahudilere benzemek olur. Bunun için, mekruh denilmiştir. Kabristanın kabir olmayan yerinde kılmak mekruh olmadığı (Hâniyye) ve (Hâvî) kitaplarında yazılıdır. Kabir, namaz kılanın arkasında olursa veya önünde olup da, önünden geçmesi câiz olacak uzaklıkta ise, yine mekruh olmaz. Peygamberlerin ve salihlerin türbelerini de mescid hâline getirmek, Yahudilere benzemek olur. İbadete, başkasını Allahü teâlâya ortak yapmağa benzediği için Peygamber efendimiz, bunu da yasak etmiş, "Ya Rabbi! Kabrimi ibadet olunur put hâline getirme!" buyurmuştur. Fakat, salih bir kimseye yakın mescid yapılırsa veya onun yüzünden Allahü teâlânın merhametine kavuşmağı veya ibadetinden ona da fayda olmasını düşünerek, kabri yanında namaz kılınırsa, ona saygı olmak için, ona karşı kılmağı düşünmezse, hiç zararı olmaz. Çünkü, İsmail aleyhisselâmın kabri, Kâbe'nin yanında, (Hatîm) denilen yerdedir. Mescid-i haramda kılınan namazların en kıymetlisi, burada kılınan olduğundan, hacılar, burada kılmak için uğraşmaktadırlar. Böyle olduğu (Mesâbih) şerhinde de yazılıdır. (Ma'rifetnâme)nin ikiyüzaltmışsekizinci sahifesinde diyor ki, (Perdesiz kabre karşı namaz kılmak mekruhtur). (Fetâvâ-yı Hindiyye)nin beşinci cüz, 320. ci sahifesinde diyor ki, (Mescidin kıblesi ile kabr arasında perde olursa veya kabr yanda, arkada bulunursa, mekruh olmaz).

(Fetâvâ-i Feyziyye)de diyor ki, (Üç türlü vakıf vardır: Yalnız fakirler için olur. Önce zenginler, sonra fakirler için olur. Hem zenginler, hem de fakirler için olur. Mektepler, hanlar, hastahaneler, kabristanlar, camiler ve çeşmeler hem fakirler, hem de zenginler için vakıf edilmişlerdir). Vakıf mezarlıklara türbe yapmanın câiz olmaması, fakirlerin yerlerini işgal etmemek içindir. Türbe yapmak haram olduğu için denilemez].

43- Teşehhütlerde, sünnete uygun oturmamak, tenzihen mekruhtur. Özrü varsa, mekruh olmaz.

44- İkinci rekatte, birinci okuduğu âyeti tekrar okumak, tenzihen mekruhtur. Ondan evvelki bir âyeti okumak tahrimen mekruhtur. Unutarak okursa, mekruh olmazlar. İkinci rekatte birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur.

45- Farzdan sonra son sünnete hemen kalkmamak mekruhtur. (Tergîb-üs-salât.) (Tam İlmihal s. 241)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder