24 Ağustos 2018 Cuma

* Cemaatle kılınabilen namazlar

26 Ağustos 2018, Pazar

 

Cemaatle kılınabilen namazlar

 

 

 

 

Sual: Her namaz mesela nafile namazlar cemaatle kılınabilir mi? Fasık kimseyi imam yapmak câiz midir? Evdeki cemaat ile camideki cemaatin fazileti aynı mıdır?

Cevap: İbni Âbidîn "rahmetullahi teâlâ aleyh" buyuruyor ki, (İki cins imamlık vardır. Evvelâ (İmamet-i kübrâ)yı bildireceğiz.) İmamlığın ikincisi (İmamet-i sugrâ)dır ki, farz namazı kıldırmak için imam olmaktır. Beş vakit namazın farzlarını cemaat ile kılmak, erkeklere Hanefi, Şafii ve Malikide sünnettir. Cuma ve bayram namazlarında ise şarttır. Nafile namazları cemaat ile kılmak mekruhtur. Beş vakit namazda, bir kişi de cemaat olarak yetişir. Kıraati güzel olan imam olur, yani Kur'ân-ı kerimin harflerini tanıyan, tecvid ile okumasını bilen olur. Sesi güzel ve teganni ile okuyan değil! Fasıkın imam olması mekruhtur. Çok âlim olsa bile, ona uymak tahrimen mekruhtur. Hadîs-i şerifte, (Mütteki bir âlim ile namaz kılan, bir Peygamber ile kılmış gibidir) buyuruldu.

(Uyûn-ül-besâir) kitabının yüzotuzbeşinci sahifesinde buyuruyor ki, ([Özürlü olmadığı hâlde] camiye gitmeyip, evinde ailesi ile cemaat yapan kimse, camideki cemaatin sevabına kavuşamaz. Yani, camiye mahsus olan, fazla sevaba kavuşamaz. Yoksa, evde cemaat ile kılınca da, cemaat sevabına, yani yirmiyedi kat sevaba kavuşur. Şunu da bildirelim ki, iki cemaat de, şartlara, sünnetlere uygun olduğu zaman böyledir. Evdeki cemaat daha uygun ise, evde kılmak lâzımdır). (Halebî-i kebîr)in dörtyüziki, altıyüzonüç ve altıyüzondokuzuncu sahifelerinde de yazılıdır. (Tam İlmihal s. 248)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder