26 Ağustos 2018 Pazar

* İmam olmak için altı şart

28 Ağustos 2018, Salı

 

İmam olmak için altı şart

 

 

 

 

Sual: Herkes namaz kıldırmak için imam olabilir mi, imamlık yapabilmek için belli şartlar var mıdır? Kadınların imam olması sahih olur mu?

Cevap: (Nûr-ül-îzâh) şerhi haşiyesinde buyuruyor ki, (İmam olmak için altı şart lâzımdır). Bunlardan biri bulunmadığı bilinen imamın arkasında namaz sahih olmaz:

1- Müslüman olmak, Ebû Bekr-i Sıddîk ve Ömer Fârûkun halife olduğuna inanmayan ve tevilini bilmeden miraca, kabir azabına inanmayan, imam olamaz.

2- Buluğ yaşında olmak.

3- Akıllı olmak. Sarhoş ve bunak imam olamaz.

4- Erkek olmak. Kadın, erkeklere imam olamaz.

5- Hiç olmazsa, Fatiha ile bir âyeti doğru okuyabilmek. Bir âyeti ezberlememiş olan ve ezberlese de, tecvid ile okuyamayan, nağme yapan, imam olamaz.

6- Özürsüz olmaktır. Özrü olan, özrü olmayanlara imam olamaz. Özür, bir yerinden durmadan kan akmak, yel kaçırmak, idrar kaçırmak, te ve fe harflerini tekrarlayarak okumak, sin harfini se, ra harfini gayn okumak, abdestsiz veya dirhemden fazla necasetli olmak ve avret mahalli açık olmaktır. Gözü ağrıyan, gözyaşı kesilmezse, özür sâhibi olur. Kulaktan, göbekten, burundan, memeden ağrı ile çıkan her sıvı da, devamlı akarsa, özür sâhibi olur. Adı geçen yerlerden ve yaradan çıbandan çıkan kan, irin ve sarı su, ağrı ile olmasa da, böyledir. Özürleri birbirine benzeyenler birbirlerine ve bir özürlü olan, iki özürlü olana imam olabilir. Malikide ve Şafii'de, özürlü olan, özürsüz olana imam olabilir. [Yara üstündeki merheme, sargıya mesh eden ve kaplama veya dolgu dişi olduğu için, Maliki ve Şafii "rahmetullahi teâlâ aleyhimâ" mezhebini taklid edenler özürlü sayılmaz.] (Tam İlmihal s. 249)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder