13 Ağustos 2018 Pazartesi

* Camide yapılması câiz olmayan şeyler

15 Ağustos 2018, Çarşamba

 

Camide yapılması câiz olmayan şeyler

 

 

 

 

Sual: Camide yapılması câiz olmayan şeyler nelerdir?

Cevap: Camide yapılması câiz olmayan şeyler yirmikidir. Bunlardan bir kısmı şunlardır:

İbni Âbidîn buyuruyor ki:

1- Cami kapısını kilitlemek mekruhtur. Hırsız tehlikesi varsa, mekruh olmaz.

2- Cami üzerinde cima, tahrimen mekruhtur. Kâbe-i muazzama ve cami üzerine basmak da mekruhtur. Cami üzerine cünüp çıkmak haramdır.

3- Cami üzerine abdest bozmak tahrimen mekruhtur. [Camiin altına ve mihrap duvarının önüne abdesthane yapmanın mekruh olduğu (Tergîb-üs-salât)da yazılıdır.] Çünkü, camilerin üstü, semaya kadar mescittir. Altı da böyledir. Altını şadırvan, hamam yapmak câizdir.

4- Camiden bazen geçmek câizdir. Yol hâline getirmek mekruhtur. Özür olursa, mekruh olmaz. Her gün mescide ilk girişte (Tehıyyet-ül-mescid) kılar. Sonraki girişlerinde kılmaz. Hamevî (Eşbâh) şerhinde diyor ki, (Camie girenin (Tehıyyet-ül-mescid) olarak, iki rekat namaz kılması, sözbirliği ile sünnettir. Bazen, müstehab deyince sünnet anlaşılır. Kur'ân-ı kerim okunuyorsa, tehıyyet kılınmaz. Çünkü, Kur'ân-ı kerimi dinlemek farzdır. Farz-ı kifaye için dahi sünneti terk etmek evlâdır. Kur'ân-ı kerimi teganni ile okumak ve bunu dinlemek haramdır). [Dört vakit namazın sünnetlerini kaza niyeti ile kılmak lâzım olduğu buradan da anlaşılmaktadır.] (Kâdîhân)da diyor ki, (İmam teganni ile okuyorsa, başka mescide gitmek efdaldir. Zânî veya fâiz yiyici ise [veya başka haram işlediği, zevcesini, kızını açık gezdirdiği malum ise] başka mescide gitmelidir). Zaruretsiz camiden geçmeği âdet eden, fasık olur. (Tam İlmihal s. 245)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder