1 Ağustos 2018 Çarşamba

* Namazın mekruhları

3 Ağustos 2018, Cuma

 

Namazın mekruhları

 

 

 

 

Sual: Üzerinde canlı resmi bulunan elbiseyle namaz kılmak mekruh mudur ve böyle elbise namaz haricinde giyilebilir mi? Mübarek kişilerin resimlerini yükseğe asmak câiz midir?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da ve bunun şerhi olan (Redd-ül-muhtâr)da bildirilen namazın mekruhlarından bir kısmı şunlardır:

24- Üzerinde suret, yani canlı resmi [insan veya hayvan resmi] bulunan elbise ile kılmak tahrimen mekruhtur. Cansız resimleri bulunursa, mekruh olmaz. İster hürmet edilmek için, ister hakaret edilmek için olsun, ister büyük olsun, ister küçük olsun, canlı resmi [ve heykel] yapmak haramdır.

[(Hadîka)da, el afetlerinde diyor ki, (Namazda giymese de, üzerinde canlı resmi bulunan elbise giymek her zaman mekruhtur. Üzeri örtülü resim bulundurmak câizdir). Nüfus kâğıdı, vesika, senetler ve başka lüzumlu ihtiyaçlar için, küçük resim çektirerek üzerleri örtülü olarak saklamanın câiz olduğu, buradan anlaşılacağı gibi, (İbni Âbidîn) beşinci cild, ikiyüzotuzsekizinci sahifesindeki (Tenbîh)den de anlaşılmaktadır. (Zevâcir)in yirmialtıncı sahifesindeki hadîs-i şerifte, (Elinize geçen resimleri yırtınız, bozunuz!) buyuruldu. Düşmanlığa, fitneye sebep olursa, karışmamalıdır. Peygamberlerin, Eshâb-ı kiramın ve din büyüklerinden hiçbirinin resmi yoktur. Onların resmi diye, gazetelerde, filmlerde görülen resimler, hep uydurmadır. Para kazanmak için, Müslümanları aldatmak için yapıyorlar. Mübarek zatların resimlerini de yükseğe asmak haram olduğu gibi, bunları aşağı yerlere koymak da haramdır. Avret yerleri örtülü olsun olmasın, her yere büyük veya küçük canlı resmi yapmak haram olduğu gibi, bunu yapmak için alınan para da haramdır. Putperestliği önlemek için haram edilmiştir. Üzerinde canlı resmi bulunan elbiseyi namaz dışında da giymek mekruh olduğu, Tahtâvînin (İmdâd) haşiyesinde de yazılıdır. (Tam İlmihal s. 238)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder