15 Ağustos 2018 Çarşamba

* Camide yapılması câiz olmayan şeyler

17 Ağustos 2018, Cuma

 

Camide yapılması câiz olmayan şeyler

 

 

 

 

Sual: Camileri süslemek, camilerde dilenmek câiz midir?

Cevap: İbni Âbidînde bildirilen camide yapılması câiz olmayan şeylerden bir kısmı şunlardır:

11- Camilerin kıbleden başka duvarlarını süslemek câizdir. Fakat, bu parayı fakirlere harcetmek efdaldir. Kıble duvarını kıymetli şeylerle, renklerle süslemek mekruhtur. Yan duvarların fazla süslü olması da mekruh olur.

(Dürr-ül-muhtâr)da namazın mekruhları sonunda buyuruyor ki, (Camilerin efdali Kâbe-i muazzama, sonra bunun etrafındaki (Mescid-i haram), sonra Medine-i münevverdeki (Mescid-i Nebî)dir. Sonra, Kudüs'teki (Mescid-i aksâ), sonra, Medine-i münevvere şehri yanındaki (Kubâ) mescididir. Mescid-i Nebinin yüz zrâ' eni, yüz zrâ' boyu vardı. Bir zrâ' yarım metredir. Sonra, zamanla genişletildi. Şimdiki hâlinde de efdaldir).

[En kıymetli toprak, kabr-i saadette, cesed-i Peygamberiye "sallallahü aleyhi ve sellem" temas eden topraklar olup, Arştan, Cennetlerden daha kıymetlidir. Ona yakın olan zaman, mekan, evladı, bütün eşya, Ona uzak olanlardan daha kıymetli, efdaldir. Camiler ve Peygamberler, bundan müstesnadır].

12- Camilerde, [sarkıntılık ederek] dilenmek haramdır.

13- Camide, sarkıntılık eden dilenciye sadaka vermek haramdır.

14- Gayb olan şeyleri, camide araştırmak mekruhtur.

15- Müminin hicvi, aşk, ahlaksızlık gibi haram şeyler bulunan şiiri okumak tahrimen mekruhtur. Vaaz, nasihat, hikmet, Allahü teâlânın nimetleri bulunan, müminleri medh eden şiirleri [yani ilahi ve mevlid] teganni etmeden okumak sevab ve tarihî şiirleri nadiren okumak mubah ise de, şiirle meşgul olmak makbul değildir. Camilerde ilahi ve mevlidleri [namaz kılanlara mani olmamak şartı ile], ara sıra okumak câizdir. Her zaman okuyup, âdet hâline getirmek câiz değildir. (Tam İlmihal s. 245)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder