21 Ağustos 2018 Salı

* Camide yapılması câiz olmayan şeyler

23 Ağustos 2018, Perşembe

 

Camide yapılması câiz olmayan şeyler

 

 

 

 

Sual: Minaresi ve kubbesi olan her bina cami hükmünde midir? Salih kimsenin vaazını mı yoksa fasık hafızın okuduğu Kur'ân-ı kerimi dinlemek mi efdaldir? Camileri kirleten kuşlara ne yapmalıdır?

Cevap: İbni Âbidînde bildirilen camide yapılması câiz olmayan şeylerden bir kısmı şunlardır:

Camiin bir tarafında hâfız Kur'ân-ı kerim okuyor, bir tarafta da Ehl-i sünnet olan salih bir kimse vaaz veriyor ise, vaaz dinlemek efdaldir. [Hele hafız fasık ise, teganni ile okuyorsa, dinlemek câiz değildir. Cami, kubbesi, minaresi olan bina demek değildir. İçinde, her gün beş kere, cemaat ile namaz kılınan bina demektir. Namazdan evvel veya sonra, bu cemaate vaaz vermek de câizdir. Vaaz, Ehl-i sünnet itikadında olan bir zatın, Ehl-i sünnet âlimlerinden birisinin bir kitabına bakarak okuduğu veya ezberden söylediği bir sözünü açıklaması demektir. Mezhepsizlerin, İngiliz casuslarının ve misyonerlerin konuşmalarına vaaz denmez, nutuk ve konferans vermek denir. Camilerde nutuk ve konferans vermek ve bunları dinlemek câiz değildir. Ehl-i sünnet âlimlerinin her sözü, Kur'ân-ı kerimin ve hadîs-i şeriflerin tefsirleri, izahlarıdır.]

Camilerdeki yarasa ve güvercinleri kovmak ve yuvalarını dışarı atmak câizdir. Çünkü, camileri kirletirler. Camilerin temiz olması için bunlar çıkarılır. (Fetâvâ-i kâri-ül-Hidâye)de ve (Cevâhir-ül-fetâvâ)da diyor ki, (Camileri kirleten kuşları çıkarmak mümkün olmazsa, öldürmek câizdir. Eziyet veren hayvanlar her yerde öldürülebilir). Cami dışındaki kuş yuvalarını bozmak, câiz değildir. (Tam İlmihal s. 247)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder