19 Ağustos 2018 Pazar

* Kurban bayramı ve bayram namazı

20 Ağustos 2018, Pazartesi

 

Kurban bayramı ve bayram namazı

 

 

 

 

Sual: Kurban bayramında neleri yapmak sevabdır ve bayram namazı nasıl kılınır?

Cevap: Kurban bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günlerinden sonraki gecelere Kurban bayramı geceleri denir. Bu üç güne (Eyyam-i nahr) denir.

(Iyd), bayram demektir. Her yıl, Ramazan ayında ve Arefe gününde günahları af edildiği için Müslümanların sevindikleri, sürurlarının avdet ettiği, tekrar geldiği için (Iyd) denildi. Zilhiccenin onuncu günü kurban bayramının birinci günüdür. Bu günde, güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra, yani İşrak vaktinde, iki rekât bayram namazı kılmak, erkeklere vacibtir. Bayram namazının şartları, Cuma namazının şartları gibidir. Fakat, burada hutbe sünnettir ve namazdan sonra okunur. Kurban bayramı namazından önce bir şey yememek, namazdan sonra, önce kurban eti yemek, namaza giderken, yüksek sesle, özrü olan yavaşça (Tekbir-i teşrik) getirmek müstehabtır. (Halebî-yi kebîr)de diyor ki:

(Bayram namazları iki rekâttır. Cemaat ile kılınır. Yalnız kılınmaz. Birinci rekâtta, Sübhanekeden sonra, üç kere (Tekbir-i zevaid) söylenir. Yani, eller üç defa kulaklara kaldırılıp, birinci ve ikincisinde, iki yana uzatılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. İmam efendi yüksek sesle, Fatiha ve zamm-ı sûre okuduktan sonra, doğru rükûa eğilinir. İkinci rekâtta, önce Fatiha ve zamm-ı sûre okunup, sonra, iki el, yine üç kere kulaklara kaldırılır. Üçünde de yanlara sallandırılır. Dördüncü tekbirde, kulaklara kaldırılmayıp, rükûa eğilinir. Birinci rekâtta beş, ikinci rekâtta dört tekbir getirilmektedir). Bu dokuz tekbirde ellerin nereye götürüleceğini unutmamak için, kısaca (İki salla, bir bağla. Üç salla, bir eğil) diye ezberlenir. (Mâ-lâ-büdde)de diyor ki, (Cemaate yetişemeyen, bayram namazını kaza etmez. Özür ile kılamazlarsa, Iyd-i fıtrda (Ramazan bayramında) bayramın ikinci günü, Iyd-i edhâda (Kurban bayramında) üçüncü günü de kılarlar). (Tam İlmihal s. 266)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder