30 Ağustos 2018 Perşembe

* İmama uymanın doğru olması

1 Eylül 2018, Cumartesi

 

İmama uymanın doğru olması

 

 

 

 

Sual: İmamın sesini duymadan veya imamı görmeden cemaatle namaz kılmak, mesela radyo veya televizyondaki imama uyarak namaz kılmak sahih olur mu?

Cevap: İmama uymanın doğru olması için, gerekli olan şartlardan bir kısmı şöyledir:

7- İmama uymanın sahih olması için, imamın veya müezzinin sesini işitmek yahut bunları görmek veya cemaatin hareketlerini görmek lâzımdır. İşitmeğe, görmeğe elverişli penceresi olmayan duvar arada olmamalıdır.

[Radyodan, televizyondan, hoparlörden çıkan ses, insan sesi değildir. Sinema perdesinde, televizyonda namaz kıldığı görülen imamın kendisi değildir, benzeridir. Buna uymak câiz olmadığı gibi, bu seslerle ibadet yapmak da sahih olmaz. Bid'at ve büyük günah olur.]

(El-mukaddimet-ül-hadremiyye) ve (Envâr) ve (El-fıkh-ü-alel-mezâhib-il-erbe'a) ve (Misbâh-un-necât) kitaplarında diyor ki, (Şafii mezhebinde, cami haricinde bulunan kimsenin, camideki imama uymasının sahih olması için, imamın intikalâtını (hareketlerini), imamı veya cemaatten birini görerek yahut imamı veya müezzini işiterek bilmek şart olduğu gibi, son saftan uzaklığı takriben üçyüz zrâ'dan [300 x 0,42 = 126 metreden] fazla olmaması da şarttır.) (Tergîb-üs-salât)da diyor ki, (Cami haricindeki kimsenin, imama uyması sahih olmak için, camiin dolu olması lâzımdır. Dolu olmaz ise ve dolu olup da, son saf ile, dışarıdaki kimse arasında, araba geçecek kadar mesafe varsa, imama uyması sahih olmaz). Hoparlör sesi ile ve televizyondaki imama uyarak kılanların namazlarının sahih olmadığı, Hindistan alimlerinin Keralada çıkardıkları (El-Muallim) mecmuasının Rebî'ul-evvel 1406 ve Dessembr [Aralık] 1985 tarihlisinde uzun yazılıdır. 1401 h. ve 1981 m. senesinde Pakistan'da çıkan (Süyûf-ullahil-ecille) kitabının beşinci sahifesinde, hoparlör ile namaz kıldıran imama uymak câiz olmadığı açık yazılıdır. Bu kitap, (Hakîkat Kitâbevi) tarafından, (Fitnet-ül vehhâbiyye) sonunda bastırılmıştır.

8- İmam hayvanda, cemaat yerde veya bunun tersi olmamak.

9- İmam ile cemaat, yapışık olmayan iki gemide bulunmamak. (Tam İlmihal s. 250)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder