5 Ağustos 2018 Pazar

* Namazın mekruhları

7 Ağustos 2018, Salı

 

Namazın mekruhları

 

 

 

 

Sual: Namazda âyetler ve tesbihler elle sayılabilir mi? Yılan ve akrep gibi zarara verecek hayvanı görünce ne yapmalıdır? Bir kimsenin arkasına veya yüzüne karşı namaz kılınabilir mi?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da ve bunun şerhi olan (Redd-ül-muhtâr)da bildirilen namazın mekruhlarından bir kısmı şunlardır:

26- Namazda, âyetleri, tesbihleri eli ile saymak tenzihen mekruhtur. Kalbi ile veya parmaklarını oynatarak saymak câizdir. Namaz dışında parmakla saymak ve tesbih kullanmak câizdir. Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem", bir kadının tesbihleri, çekirdeklerle saydığını görerek men' etmemiştir. Riya ve gösteriş için tesbih kullanmak mekruhtur.

Sokmak ihtimâli olan, yani yaklaşan yılanı ve akrebi öldürmek namazı bozmaz ve mekruh olmaz. Sol ayakkabı ile öldürmek müstehabtır. Kıvrılmadan, doğru giden beyaz yılan, cinnîdir. Zarar vermezse öldürmemelidir. Fakat, bunu da öldürmek câizdir. Çünkü cinnîler, Müslümanların evine girmeyeceğiz diye, Peygamber "sallallahü aleyhi ve sellem" efendimize söz verdi. Eve girince sözlerini bozmuş olurlar. Önce (İrci' bi-iznillah) diyerek ihtar etmeli, gitmezse öldürmelidir. Namazda iken, ihtar edilmez. Yılan şeklindeki cinni hemen öldürmemek, onlara saygı göstermek için değil, zararlarına sebep olmamak içindir.

27- Oturanların ve ayakta duranların arkalarına doğru namaz kılmak, konuşsalar bile, mekruh değildir. Bir kimsenin yüzüne karşı ve yüksek sesle konuşanların sırtına karşı mekruhtur.

28- Mushafa, kılınca, muma, kandile, lambaya, aleve, tabanca gibi harp aletlerine karşı ve yatan, uyuyan kimseye karşı kılmak mekruh değildir. Çünkü, bunlara tapınılmamıştır. Mecusiler, ateşe tapar, aleve tapmaz. Alevli ateşe karşı da mekruh olur. (Tam İlmihal s. 240)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder