19 Ağustos 2018 Pazar

* Camide yapılması câiz olmayan şeyler

21 Ağustos 2018, Salı

 

Camide yapılması câiz olmayan şeyler

 

 

 

 

Sual: Camide namaz kılanlar yanında yüksek sesle Kur'ân-ı kerim okunur mu? Camide bir şey yemek ve içmek câiz midir?

Cevap: İbni Âbidînde bildirilen camide yapılması câiz olmayan şeylerden bir kısmı şunlardır:

16- Özrü olmayanların Kur'ân-ı kerimi dinlemeleri farz-ı kifâyedir. İş görenler, uyuyanlar ve camide namaz kılan, vaaz veren yanında yüksek sesle Kur'ân-ı kerim okumağa başlamak günahtır. [Radyoyu, teybi açan gibi, bunlara sesini vermiş olan hâfız da, Kur'ân-ı kerime hürmetsizlik etmiş, günah işlemiş olur.]

17- Camilere abdest suyu sıçratmak, balgam, sümük bulaştırmak mekruhtur. Camide hususi hazırlanmış yerde abdest almak câiz olur.

Zemzem kuyusunun etrafında abdest almak ve gusül etmek câiz değildir. Çünkü, burası cami içindedir. Buraya cünüp girmek câiz değildir.

18- Camilere, lüzumsuz ağaç dikmek mekruhtur. Camiin rutubetini çekmek, gölge yapmak gibi umuma faydası olursa, câiz olur. Şahsî menfaati için dikmek, mekruh olur.

19- Camide bir şey yemek, uyumak mekruhtur. Misafir olan müstesnadır. Misafir, camie girerken (İtikâf)a niyet etmeli, önce tehıyyet-ül-mescid olarak, namaz kılmalıdır. Sonra, yiyebilir ve dünya kelamı konuşur. İtikâf eden yiyebilir, yatabilir. İtikâf sünnet-i müekkededir. İtikâfı terk etmek, beş vakit namazın sünnetlerini özürsüz kılmamak gibi olduğu (Berîka)da yazılıdır.

Camide soğan, sarımsak gibi fena kokulu şeyleri yiyene [sigara içene] mâni olmalıdır. Kasapları, balıkçıları, ciğercileri, yağcıları, üzerleri pis ise ve pis kokarsa ve üzeri pis kokanları ve cemaati dili ile incitenleri, camiden çıkarmalıdır. İlaç olarak kokulu şey özür ile veya unutarak yiyen, cemaate gelmez. Mazur olur. Pis koku insanlara ve meleklere eziyet verir. (Tam İlmihal s. 246)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder