14 Ağustos 2018 Salı

* Camide yapılması câiz olmayan şeyler

16 Ağustos 2018, Perşembe

 

Camide yapılması câiz olmayan şeyler

 

 

 

 

Sual: Camiye necasetli elbise ile girilmesi ve küçük çocukların camiye sokulması câiz midir? Camide yüksek sesle konuşulur mu?

Cevap: İbni Âbidînde bildirilen camide yapılması câiz olmayan şeylerden bir kısmı şunlardır:

5- Camilere necaset sokmak mekruhtur. Üzerinde necaset bulunan kimse, camie giremez. Necis yağ ile kandil yakmak câizdir. (Fetâvâ-i fıkhiyye)de diyor ki, (Mescitte necaset gören kimsenin, bunu hemen temizlemesi lâzımdır. Temizlemeği özürsüz geciktirirse, günah olur. Namaz kılanın üzerinde, secde yerinde necaset görenin, bunu ona bildirmesi lâzımdır. Bunu haber vermek ve namazı geçecek olanı uyandırmak vacib değildir, sünnettir).

6- Necis su ile yapılmış harç ve çamur ile cami sıvamak mekruhtur. Temiz su ile yapılmış, tezek karışık çamurla sıvamak mekruh olmaz. Çünkü, bunda zaruret vardır. [(Hindiyye).]

7- Camide, kap içine abdest bozmak mekruhtur. Kan aldırmak da böyledir. Yel kaçırmak mekruh olmaz.

8- Necaset bulaştıracak olan deliyi ve küçük çocukları camiye sokmak haramdır. Necaset tehlikesi olmazsa, mekruhtur.

9- Camide pazar kurmak, yüksek sesle konuşmak, nutuk söylemek, kavga etmek, silah çekmek, ceza vermek tahrimen mekruhtur. [Cuma ve bayram hutbelerinde nutuk verir gibi okumak, konuşmak haramdır.]

10- Sokakta gezilen nalın, yani ayakkabı ile camie girmek mekruhtur. Temiz mest ve nalın ile namaz kılmak, çıplak ayakla kılmaktan efdaldir. Yahudilere muhalefet olur. [Naleyn, altı deri, üstü açık ve tasmalı ayakkabıdır. Altı tahta naleyn ile gezmek mekruhtur].

Bir odası mescid yapılmış olan ev üzerine ve içinde mushaf bulunan oda üzerine abdest bozmak ve cima etmek mekruh olmaz. Cenaze ve bayram namazları kılınan yerler de böyle ise de, buralardaki imama, camideki cemaat uyabilir. Buralara, cami avlularına, medrese ve tekkelere, hâid kadın ve cünüp girebilir. (Tam İlmihal s. 245)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder