27 Aralık 2009 Pazar

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber Rize, Artvin, Trabzon

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber, Rize Haber, Trabzon Haberleri

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber Rize, Artvin, Trabzon


Eczacılardan, Erdoğan’a markette ilaç cevabı

Posted: 27 Dec 2009 08:56 AM PST

Türkiye Eczacılar Birliği, Başbakan Erdoğan’ın ‘marketlere eczane açılmasına ilişkin düzenleme yapıldığı’ yönündeki açıklamasana karşı çıktı. Eczacılar, ABD’deki sistemin zararlarına dikkat çekiyor

 Eczacılar Birliği ise ilaçların marketlerde satılmasının ilaç satan şirketlerin çıkarına olacağı ve kişi başına düşen ilaç tüketimini artıracağını iddia etti.

Türkiye Eczacılar Birliği’nden yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın katılmış olduğu bir açılış törenindeki konuşmasında, ‘marketlerde eczane açılmasına ilişkin düzenleme yapıldığı’ yönünde açıklamasının olduğu hatırlatıldı. Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının yanlış yönlendirme sonucu yapıldığına işaret edilen açıklamada, bürokratların daha öncede 4 Aralık’ta eczanelerin kapanmayacağını ileri sürdüklerini, Türkiye genelinde ise eczanelerin yüzde 100 yakın bir oranda kapandığı iddia edildi.

İlaçların marketlerden satılmasının eczanelerin yaşamasından öte, hastaların yaşaması için çok büyük bir tehlike oluşturduğunu yıllardır ifade ettiklerine dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi: “Dünyada sadece Amerika’da yaygın olarak uygulanan bu sistem, sadece ilaç şirketlerinin çıkarlarını korumaya yöneliktir. Amerika bu sistem nedeniyle kişi başı ilaç harcamalarının en yüksek olduğu ülkedir. Bunun hükümetimizin ‘tasarruf’ yaklaşımı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.”

Sadece reçetesiz ilaçların markette sattıran bazı Batılı ülkelerin bundan bile geri dönmeye başladıklarına öne sürülen açıklamada, “Bu sistemin Türkiye’de uygulanmasının akılcı olmayan ilaç kullanımının, buna bağlı sağlık zararlarının ve maliyetlerinin katlanarak artıracağının altını çiziyoruz. Sorunun çözülmesinin yolu, hasta sağlığını ve eczacılık mesleğini tehlikeye atmak, ortadan kaldırmak değil, eczacıların ve hastaların yaşamasına izin verecek düzenlemeler yapmaktır.” denildi.

Açıklamada, Türk Eczacıları Birliği’nin eczacının, hastanın ve kamunun yararını aynı anda ve birlikte gözetecek çözümlerden her zaman yana olduğu, bundan sonra da olmaya devam edeceği ifade edildi. Açıklamada, Başbakan Erdoğan’dan randevu talebi yenilendi.

CİHAN

Ereğli’de CHP Kongresi’nde gerginlik

Posted: 27 Dec 2009 08:56 AM PST

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kongresi’nde gerginlik yaşandı. Parti delegeleri ile Belediye Başkanı Halil Posbıyık birbirine girdi.


Araya giren Parti milletvekilleri ve diğer delegeler olayların büyümesine engel olmaya çalıştı.
 
Partililerin araya girmesi ile ortam sakinleşti. Ancak başka bir delegenin sözleri yine ortalığı karıştırdı.

CHP Karadeniz Ereğli İlçe Kongresi Anatolya Düğün ve Toplantı Salonu’nda başladı. Kongreye CHP Bursa Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Abdullah Özer’in yanı sıra Zonguldak milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve partililer katıldı.

Kongre, Divan korulunun seçilmesinin ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşmalar yapıldı. Bir gencin teşekkür etmek için kürsüye çıkmasının ardından CHP’li Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, olaya tepki gösterdi. İl Başkanı Osman Yayla’nın hemen ardından söz alan ve İl Başkanını savunucu bir konuşma yapması sonrasında Ereğli Belediye Başkanı Halil POsbıyık ayağa kalkarak, “Ben de delegeyim. Benim de söz almaya hakkım var. Sen git il başkanını başka bir yerde tanıt. Yağcılığını burada değil, başka insanların yanında yap” dedi.

Başkan Posbıyık, olaya tepki göstermesinin ardından ayağa kalkarak protokolü terk etmek istedi. Ayağa kalkan Başkan Posbıyık’ı bir delege itince Posbıyık da delegeyi itti. Ardından, Başkan Posbıyık’ın koruması araya girerken, ortam bir anda gerildi.

Posbıyık, salonu terk ederken, bazı partili üyeler de delegeler ile tartışmaya ve itişmeye başladı. Divan Başkanlığına seçilen Bursa Milletvekili Abdullah Özer, tüm uğraşlara rağmen girginliği yatıştıramadı. Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk’ün arkasında yaşanan olaya yine milletvekilleri müdahale etti. Bazı partililer de olaya tepki gösterirken, gerginlik uzun uğraşlar sonrasında yatıştırıldı.

Gerginliğin yatışmasının ardından Başkan Posbıyık, tekrar salona girerek milletvekillerinin yanındaki yerine oturdu. Ortamın yine gerginleşmesinin ardından Milletvekili Ali Koçal, Başkan Posbıyık ve Milletvekili Ali İhsan Köktürk’ü alarak salondan çıkarttı.

Kongrede, ayrıca, CHP Ereğli İlçe Gençlik Kolları tarafından pankart hazırlandı. Hazırlanan pankartta “M” harfinin unutulması ortaya ilginç bir görüntü çıkarttı. Cumhuriyet Halk Partsisi yerine “Cuhuriyet Halk Partisi” yazılması bazı partililerin tepkisine yol açtı.

Olayların yatıştırılmasının ardından, delegeler imza atmak için kürsüye geldi. Kongrede imzaların tamamlanmasının ardından oylamaya geçilecek.

CİHAN

Otomobil dereye uçtu: 2 ölü

Posted: 27 Dec 2009 08:56 AM PST

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, aşırı hız nedeniyle bir aracın dereye uçması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.


Siverek’ten Şanlıurfa istikametine giden ve sürücüsü belirlenemeyen 27 NG 075 plakalı araç, Hacı Kamil Köprüsü üzerinde aşırı hızdan dolayı virajı alamayarak takla attı. Köprü bariyerlerine çarpan araç daha sonra dereye uçtu. Aracın LPG tüpü karayoluna fırladı. Dereye uçarak ters dönen aracın ön koltuğunda bulunan 2 kişi hayatını kaybetti.

Olay yerine ambulans ve itfaiye ekipleri ile güvenlik güçleri sevk edildi. Aracın LPG tankının patlama riskinden dolayı oto yol trafiğe kapatıldı. Aracın içerisinde kaç kişinin bulunduğu tespit edilemezken, otomobili çıkarma çalışmaları sürüyor.

CİHAN

Musevi’nin yeğeni gösteride öldü iddiası

Posted: 27 Dec 2009 08:56 AM PST

İran’ın başkenti Tahran’da bugün güvenlik güçleriyle muhalefet yanlıları arasında meydana gelen çatışmalar sırasında, muhalif lider Mir Hüseyin Musevi’nin yeğeninin öldürüldüğü iddia edildi.

Muhalefete ait “parlemannews” adlı internet sitesinde, Musevi’nin 20 yaşındaki yeğeni Ali Musevi’nin öğle saatlerindeki çatışmalarda öldüğü, cesedinin halen Tahran’da bir hastanede olduğu belirtildi.

İran’da muhalefet yanlısı internet siteleri “Jaras” ve “Rah-e-Sabz”, Tahran’da bugün 4 muhalif göstericinin polisin ateş açması sonucu öldüğünü ileri sürmüştü.

Tahran Emniyet Müdürü Azizullah Recepzade ise iddiaları yalanlamış, olaylarda bir can kaybı olmadığını açıklamıştı.

AA

Mısır, Gazze sınavında sınıfta kaldı!

Posted: 27 Dec 2009 08:50 AM PST

Filistin halkına yiyecek–giyecek–acil ihtiyaç malzemesi götürmek için İngiltere’den yola çıkan, daha sonra Türkiye üzerinden Suriye ve Ürdün’e geçen 200 araçlık Özgürlük Konvoyu, Mısır’da Gazze’ye sokulmadı.


Yardıma muhtaç Filistin halkına yiyecek–giyecek–acil ihtiyaç malzemesi götürmek için İngiltere’den yola çıkan, daha sonra Türkiye üzerinden Suriye ve Ürdün’e geçen 200 araçlık Özgürlük Konvoyu, Mısır hükümetinin engeliyle karşılaşınca Gazze’ye giremedi.

İsrail’in bütün dünyanın gözü önünde ezdiği Filistin halkına destek olmak için 6 Aralıkta Londra’dan yola çıkan “Gazze’ye Özgürlük Konvoyu”; Fransa, İtalya ve Yunanistan’dan geçerek Edirne’den Türkiye’ye giriş yapmıştı.

İngiltere’den hareket eden konvoyda; “Ben Hamasçı değilim” diyerek sadece demokrasi ve insan haklarından yana olduğunu deklare eden İngiliz parlamenter George Galloway da bulunuyor.

15 Aralık”ta Gaziantep’e gelen konvoy büyük bir ilgiyle karşılanmış ve katılımcı sayısı 500 kişiye, araç sayısı ise 200′ e ulaşmıştı. Özgürlük Konvoyu’nun Türkiye ayağında konvoya katılarak destek sağlayan isimlerden biri de; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sosyal sorumluluk projeleriyle tanınan Mardin’li işadamı Mehmet Timurağaoğlu oldu…

Özgürlük Konvoyu ile birlikte Türkiye’den, Suriye’ye buradan da Ürdün’e geçtiklerini belirten işadamı Mehmet Timurağaoğlu, “27 Aralık itibariyle Gazze’ye girmeyi planlıyorduk fakat 3 gündür Ürdün’ün Akabe şehrinde bekletiliyoruz. Mısır’dan, Gazze’ye geçiş yapmamıza izin verilmedi, engellemeyle karşı karşıya kaldık’ açıklamasında bulundu.

İnsani yardım amacıyla yola çıkan Özgürlük Konvoyu’nun günlerdir büyük mesafeler katederek Ürdün’e kadar geldiğini ancak Mısır hükümetinin bu noktadan sonra zorluk çıkarttığını belirten Timurağaoğlu şöyle konuştu: ‘Bu konvoy Gazze’deki ilaç, yiyecek, içecek, giyecek ve acil insani ihtiyaçların karşılanması ve insani sorumluluğu yerine getirmek amacıyla yola çıktı. Konvoyun herhangi bir ideolojik, ya da siyasi amacı yoktur. Sonuçta Filistin’e silah veya mühimmat götürülmüyor, bu nedenle bizler insanlığın gereği olan bu sosyal projeye katılarak destek sunduk. Çünkü bu bir insanlık görevidir. Fakat gelinen noktada Mısır hükümetinin ortaya koymuş olduğu tutumu anlamak mümkün değil.

Sonuç itibariyle bütün dünya ülkeleri ya İsrail’in, Filistin’de uygulamış olduğu insanlık ayıbına karşı tutum takınarak tepki gösterecek, ya da sessiz kalarak bu suça ortak olacak. Türkiye bu insanlık ayıbına sesiz kalmadı, her alanda ve platformda karşıtlığımızı açıkça ortaya koyduk. Bir anlamda bize yakışanı yaptık ama Mısır hükümeti, ortaya koymuş olduğu bu tuhaf tutumla herkesi üzmüştür. Özgürlük Konvoyu’nun Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye alınmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, dünyanın dört bir yanından tepki çeken bu uygulamaya son verilmesini sağlamalı ve Mısır’ın insanlık adına daha fazla itibar kaybetmesini önlemeli. Sonuçta Gazze’ye yardımları götürmek için yola çıkan 500 kişi ve 200 araç içinde çocuklar, hastalar ve kadınlar da var. İnsanlık adına yola çıkan Özgürlük Konvoyu’na insanlığa yakışır muamele görmesini umuyoruz.’ 

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nın katkılarıyla ortaya çıkan bu organizasyonun demokrasi ve insan hakları adına önemli olduğunu belirten Mehmet Timurağaoğlu, Özgürlük Konvoyu’nun içinde Müslüman, Katolik, Protestan, Yahudi, her kesimden Filistin davasına gönül veren insanın bulunduğu Özgürlük Konvoyu’nda: İnsan hakları savunucuları, aktivistler, gazeteciler, yazarlar ve iş adamları, siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğunu söyledi. Konvoy İsrail saldırılarının yıl dönümü olan 27 Aralık tarihinde Gazze’ye girip, Gazze’de insan hakları yürüyüşü ve miting yapmayı hedefliyordu.

‘FİLİSTİN’E YOL AÇIK’ KONVOYUNDAKİ 5 İNGİLİZ’İN AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Ürdün’ün Akabe Körfezi’nde bekletilen ”Filistin’e Yol Açık” konvoyundaki 5 İngiliz’in açlık grevine başladığı bildirildi.

İHH İnsani Yardım Vakfından yapılan yazılı açıklamada, ”Filistin’e Yol Açık” konvoyunun Ürdün’ün Akabe Körfezi’nde bekletildikleri, Mısır tarafından Gazze’ye girişlerine izin verilmediği belirtildi.

Açıklamada, konvoyda bulunan 5 İngiliz’in Mısır’ın Gazze’ye girişlerine izin verilinceye kadar açlık grevine başladıkları kaydedildi.

Haber 7-AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder