24 Aralık 2009 Perşembe

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber Rize, Artvin, Trabzon

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber Rize, Artvin, Trabzon


Kenan Işık: O tiyatromuzun hocasıydı

Posted: 24 Dec 2009 05:00 AM PST

Tiyatro sanatçısı Cüneyt Gökçer’in Ankara’da tedavi gördüğü hastanede vefatı, sanat camiasını üzüntüye boğdu. Sanatçı Kenan Işık, “Türk tiyatrosu hocasız kaldı” dedi.

Sanatçı Kenan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük bir ustayı kaybetmekten dolayı üzüntülü olduğunu bildirdi.

Işık, ”Eğer Cüneyt Gökçer olmasıydı galiba ben bugün olduğum yerde olmazdım. Benim üzerimde çok fazla emeği olan biri. Tiyatromu neredeyse ona borçluyum diyebilirim. Bu yüzden bendeki yansıması biraz daha farklı” diye konuştu.

Gökçer’in Türk tiyatrosunun en değerli sanatçılarından biri olduğunu ifade eden Işık, ”Onun tiyatrocu ve sanatçı ruhu çok önemli, bu herkesin malumu. O tiyatromuzun hocasıydı. Herkesin hocası şu anda yok. Türk tiyatrosu hocasız kaldı” dedi.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Zihni Göktay da Cüneyt Gökçer’in Türk tiyatrosunun temel taşlarından biri olduğunu belirterek, ”Birlikte bazı toplantılara katıldığımız oldu. Fakat aynı sahnede birlikte oynamak kısmet olmadı. Kendisine olan saygım sonsuzdur” diye konuştu.

Gökçer’in Türk tiyatrosuna büyük hizmetler verdiğini anlatan Göktay, ”Devlet tiyatrosunda müzkallerin başlangıcı olan ‘My Fair Lady’ ve ‘Damdaki Kemancı’ gibi batı anlamındaki çok büyük müzikallere yönetmenlik yapan Cüneyt Gökçer, aynı zamanda bu müzikallerde eşi Ayten Gökçer ile birlikte Türk tiyatrosuna silinmeyecek izler kazımıştır. Kendisine Allah’tan rahmet, Türk tiyatrosunun geride kalan sanatçılarına ve öğrencilere sabır diliyorum” dedi.

Tiyatro sanatçısı Haldun Dormen de ”Cüneyt Gökçer, hem hoca, hem yönetmen, hem de oyuncu olarak eşi bulunmaz insanlardan biriydi. Türk tiyatrosu bir dev sanatçısını kaybetti. Cüneyt Gökçer, Türk tiyatrosunun gerçekten büyük bir kaybı. Türk tiyatrosunun başı sağolsun” şeklinde konuştu.

-DİĞER GÖRÜŞLER-

Sanatçı Müjdat Gezen de Gökçer’in Türk tiyatrosu için çok önemli bir isim olduğunu söyledi.

Gezen, Gökçer’in Türk tiyatrosuna hem disiplin getirme, hem de saygınlık kazandırma açısından önemli katkıları olduğunu anlatarak, ”23 yıl devlet tiyatrosunun başında olabilmek kolay değildir. Cüneyt Gökçer, sadece iyi bir aktör olarak kalmayıp, çok iyi bir tiyatro oyuncusu ve tiyatro yöneticisi olarak da anılacaktır. Türk tiyatrosunun başı sağ olsun” dedi.

Tiyatro oyuncusu Kazım Akşar da Gökçer’den 4 yıl ders aldığını belirterek, şunları kaydetti:

”Ben 55 yaşında bir oyun çalışırken bile kendisini taklit etmiyorum ama onun öğrettiklerini kullanmaya çalışıyorum. O, bilgiyi gözüyle, dokunuşuyla, enerjisiyle verebilen ve bunu bağırmadan yapabilen ender hocalardan biriydi. Cenaze törenine katılıp son görevimizi yapmak istiyoruz.”

Tiyatrocu Behzat Uygur da hayatını kaybeden isimlerin ardından bir şeyler söylemenin kendisi için her zaman zor geldiğini dile getirerek, Gökçer’in Türk tiyatrosuna büyük katkıları bulunduğunu, hem klasik tiyatroyu sevdiren başarılı bir oyuncu, hem de başarılı bir tiyatro yöneticisi olduğunu kaydetti.

Oyuncu Can Gürzap da Gökçer’in Türk tiyatrosuna hem hoca, hem oyuncu, hem de yönetici olarak önemli katkıları olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Kendisi benim hocamdı ve uzun yıllarda genel müdürüm oldu. Cüneyt Gökçer, Türk tiyatrosunun gelmiş geçmiş en büyük tiyatro sanatçılarındandır. Onun Muhsin Ertuğrul’dan devraldığı bayrakla Türk tiyatrosunun çıtası çok yükseklere taşındı. Devlet tiyatrosu o yıllarda çok büyük başarılar elde etmiştir.”

-GÖKÇER’İN ÖZGEÇMİŞİ-

Malatya’da 1920 yılında doğan Cüneyt Gökçer, 1942′de Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun oldu.

Sanat yaşamına öğrencilik yıllarında atılan Gökçer, Devlet Tiyatrosu’nda uzun yıllar hem oyuncu hem de yönetmen olarak görev yaptı. 

1951 yılında ”Vatan ve Namık Kemal” filmiyle sinema oyunculuğuna başlayan Gökçer, 1981′de televizyon için çekilen ”4. Murat” adlı dizide rol aldı. ”Kral Oidipus”, ”Onikinci Gece”, ”IV Henry”, ”Damdaki Kemancı”, ”Bağdat Hatun”, ”Kral Lear” gibi oyunlarda başrol oynayan Gökçer’in, sinemada rol aldığı filmler arasında ”Vatan ve Namık Kemal”, ”Barbaros Hayreddin”, ”Lale Devri”, ”Kara Davut”, ”Kaldırım Çiçeği”, ”Nilgün”, ”Büyük Sır”, ”Damdaki Kemancı”, ”Mevlana”, ”Yedi Evlat İki Damat” yer alıyor.

AA

Berlusconi, telefonla halka seslendi

Posted: 24 Dec 2009 05:00 AM PST

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, 13 aralıktaki saldırının ardından istirahat etmekte olduğu Milano’daki evinden bugün de telefon aracılığıyla halka seslenerek, “Bozgunculuğa ve kötümserliğe hayır!” dedi.


Berlusconi, saldırıda yüzüne aldığı darbenin izleri henüz tamamen kaybolmadığı için kameralardan uzak durmaya devam etse de, telefon aracığıyla gündemde kalmaya bugün de devam etti. Berlusconi, bu sabah Milano’daki evinden İtalyan devlet radyosu Radio1′de canlı yayımlanan “Radio Anch’io” programına katıldı.

Muhalif basında kendisinin mafyayla bağlantılı olduğu yolunda çıkan iddiaları reddeden Berlusconi, “Tam tersine, mafya karşısında hiç kimse bizim kadar kararlı tavır sergilemedi” dedi.

Berlusconi, “Mafya, patolojik bir sorun. Bu sorunu iktidarımız sırasında kökten kaldırmayı arzuluyoruz. Başbakana da yöneltilen suçlamalar sonrasında bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum: Cumhuriyet tarihinde biz hariç hiçbir hükümet, kriminal örgütlenmelere karşı böylesine kararlı ve etkin tavır sergilememiştir” diye konuştu.

İtalya Başbakanı Berlusconi, ekonomiye ilişkin bir soruyu ise “Ekonomi, 2010′da yeniden toparlanacaktır. Zira tüm göstergeler buna işaret ediyor. Önemli olan herkesin müspet bir yaklaşım, güven ve iyimserlik içinde hareket etmesidir. İyimserlik olmadan hiçbir yere varılamaz” diye yanıtladı.

Hükümetin hazırladığı son bütçenin mükemmel olduğunu da savunan Berlusconi, “Biz 9 milyar avroluk bir bütçe yaptık. Bunu yaparken de mevcut vergileri artırmadığımız gibi, yeni vergiler de koymadık. Bütçenin vatandaşların cebine el uzatmaksızın hazırlanması, hükümetimizin başarısıdır” ifadesini kullandı.

AA

Ersen Martin, Sivas’tan ayrılma noktasında

Posted: 24 Dec 2009 05:00 AM PST

Sivasspor’un golcü oyuncusu Ersen Martin, Sivas’a uyum sağlayamadığını belirterek, İspanya, Almanya ve Türkiye’den bazı kulüplerden teklifler aldığını, takımdan ayrılabileceğini söyledi.


Sivasspor’un sezon başında İspanya’nın Recreativo Huelva takımından transfer ettiği ve 2 yıllık sözleşme imzaladığı  Ersen Martin, Sivas’a uyum sağlayamadığı gerekçesiyle takımdan ayrılmayı düşünüyor.

Ziraat Türkiye Kupası’ndaki Tarsus İdmanyurdu maçında forma giymeyen ve şu anda Almanya’da tatilde olan Ersen Martin’in, İspanya veya Almanya’da futbol yaşamını sürdürmeyi planladığı öğrenildi.

AA muhabirinin görüştüğü golcü oyuncu Ersen Martin, takımdan ayrılmayı düşündüğünü, ancak şu anda net bir şeyin olmadığını söyledi.

Takımdan ayrılma isteğini, kulüp başkanı Mecnun Otyakmaz ve teknik direktör Muhsin Ertuğral’a ilettiğini anlatan Ersen Martin, başkanın ve hocanın kendisini anlayışla karşıladığını kaydetti.

Kendisine İspanya, Almanya ve Türkiye’den bazı kulüplerden teklifler olduğunu belirten Ersen, bu teklifleri değerlendirmeyi düşündüğünü, tekliflere göre transferinin netleşeceğini, büyük bir ihtimalle Sivasspor’dan ayrılacağını söyledi.

AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder