23 Aralık 2009 Çarşamba

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber Rize, Artvin, Trabzon

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber Rize, Artvin, Trabzon


Kanal T, transferlerine devam ediyor

Posted: 23 Dec 2009 11:37 AM PST

Türkiye’nin en iyi haber portallarından Haberx.com ve Genel Yayın Yönetmeni Cemil Barlas, Kanal T ailesine katıldı.


Seyhan Soylu’nun medya grup başkanlığını üstlendiği ‘Türkiye’nin ilk medya kanalı’ ünvanına sahip Kanal t, transsferlerinde hız kesmiyor.

Çok farklı bakış açılarına sahip internet haber portallarının ve genel yayın yönetmenlerinin yer aldığı Kanal T programlarına, şimdi de Cemil barlas ve haberx.com katıldı.

Cemil Barlas, Ocak ayının ilk haftasından itibaren, her Çarşamba akşamı saat 21:21’de, ünlü konuklarıyla birlikte o haftanın en çok konuşulan haberlerini masaya yatıracak.

Şırnak’da askeri araç devrildi 1 şehit

Posted: 23 Dec 2009 11:36 AM PST

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde devriye görevi yapan askeri aracın şarampole devrilmesi sonucu 1 asker şehit oldu, 4 asker yaralandı.


Edinilen bilgiye göre, Beytüşşebap yakınlarındaki Habur İki mevkisinde devriye görevi yapan askeri araç şarampole devrildi.

Kazada, 1 asker şehit oldu, 4 asker yaralandı.

Yaralılar, helikopterle Şırnak Asker Hastanesine götürüldü.

Ayrıntılar geliyor..

AA

YUKOS yetkilisine gıyabi tutuklama kararı

Posted: 23 Dec 2009 11:33 AM PST

Moskova’nın Basmanniy Bölge Mahkemesi YUKOS’un eski mali işler müdürü Andrey Leonoviç hakkında gıyabi tutuklama kararı aldı.


Leonoviç, Yukos’un sahibi Mihail Hodorkovski ile MENATEP CEO’su Platon Lebedev aleyhindeki davada tanık olarak yer almıştı. Ancak Leonoviç yurtdışında bulunması nedeniyle davalara katılmadı. Leonoviç zimmetine para geçirme ve yasadışı yollarla elde edilen gelirleri yasallaştırmakla suçlanıyor.

Rusya’nın yasama makamları tarafından arananlar listesine koyulan Leonoviç 2004 yılından itibaren İngiltere’de yaşıyor.

Soruşturmaya göre Leonoviç Hodorkovski ile Lebedevin başında durduğu organizasyonun üyesi olduğu belirtiliyor. Soruşturmada oganizasyon 1998 ile 2004 yılları arasında 350 milyon ton petrol çaldığı ve elde edilen gelirleri akladığı ileri sürülüyor.

Leonoviç’in avukatı Aleksey Dudnik RIA Novosti’ye yatpığı açıklamada müvekilinin gıyabi tutuklama kararı Hodorkovski ile Lebedev ile ilgili Hamovniçeski Bölge Mahkemesi’nde süren davadaki tanıklara baskı yapmak için ortaya çıkartıldığını dile getirdi.

2003 yılında tutuklanan Hodorkovski ve Lebedev 2005 yılının Mayıs ayında sonuçlanan mahmekemede 8 yıl hapse mahkûm olmuştu. Rus oligark Hodorkovski, kaçakçılık, mahkemenin kararına uymama, mal sahiplerine zarar verme, özel şirketlerin vergi kaçakçılığını organize etme, vergi ödememe ve başkasının malını sahiplenmekten suçlu bulunmuştu. 2006 yılında Lebedev ve Hodorkovski ile ilgili 1998-2004 yıllar arasında 450 milyar ruble ve 7.5 milyar dolar aklama suçundan yeni dava açılmışmıştı.

Suçlamaları reddeden Hodorkovski, Kremlin karşıtı politikalarından dolayı kendisine siyasi operasyon düzenlendiğini iddia ediyor.

(CİHAN)

Muhsin Yazıcıoğlu’na ilginç anma…

Posted: 23 Dec 2009 11:33 AM PST

Geleneksel Sivaslılar Gecesi’ne bu yıl ilginç bir anma damgasını vurdu.


Geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nu bu yıl 58 numaralı Sivasspor forması temsil etti.

İstanbul’da yaşayan Sivaslıların geleneksel hale getirdiği Sivaslılar Gecesi’ne bu yıl ilginç bir anma damgasını vurdu. Geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun koltuğu’na 58 nolu Sivasspor forması konularak boş bırakıldı. Bağcılar Belediyesi Halk Sarayı’nda gerçekleştirilen geceye yoğun ilgi yaşanırken, Sivaslılar Gecesi’ni unutmayarak her yıl katılan Muhsin Yazıcıoğlu’nun koltuğunun boş bırakılması duygusal anların yaşanmasına sebep oldu.

Programa katılan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Yalçın Topçu, Yazıcıoğlu’nun sağlığında Sivaslılar Gecesi’ni hiç unutmadığını söyledi. “Koltuğunda 58 nolu forma, duvarda posteri, yüreğimizde acısıyla duruyor” diyen Topçu, Yazıcıoğlu’nun hayalinin daha fazla birlik ve beraberlik olduğunu, Türkiye’nin özellikle bugünlerde daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise gecede yaptığı konuşmada “Şehirleşme konusunda bizlere vermiş olduğunuz destekten dolayı sizlere teşekkür ediyorum” dedi. Program sonunda Sivaslılar Derneği Başkanı Abdurrahman Yeşilyurt BBP Lideri Yalçın Topçu’ya Muhsin Yazıcıoğlu’nun oğlu Fatih Furkan Yazıcıoğlu’na teslim edilmek üzere 58 No’lu Sivasspor forması verdi.

Gecesi’ye BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile çok sayıda siyasetçi, STK temsilcisi ve Sivaslı katıldı.

‘Türk, Ermeni ve Kürt gen kardeşi çıktı’

Posted: 23 Dec 2009 11:32 AM PST

‘Türkler ile Ermeniler yeryüzünde birbirine genetik olarak en yakın etnik topluluklar, ayrıca Kürtler de aynı genetik kümede’ Yapılan bu araştırmaya göre Türkler’in en yakın akrabaları Ermeniler ve Kürtler çıktı..


Cansu ÇAMLIBEL’in haberi

Türk lösemi hastaları ile Ermeni donörler arasında yüksek eşleşme oranı tespit eden Ermenistan İlik Bankası yetkilileri, “Türkler ile Ermeniler yeryüzünde birbirine genetik olarak en yakın etnik topluluklar, ayrıca Kürtler de aynı genetik kümede” dedi. Hatta bu yakınlığın araştırılması için “Birlikte AB fonuna başvuralım” çağrısında bulundu.

Erivan’daki İlik Bankası’nın Direktörü Sevak Avagyan, Türk ve Ermeni toplumlarının genetik yakınlığını ortaklaşa incelemek üzere Türk meslektaşlarına “AB fonlarına birlikte başvuralım” çağrısı yaptı. Avagyan, Ankara-Erivan yakınlaşmasını destekleyen Avrupalı politikacıların bu projeye sahip çıkacağı görüşünde.  

Literatüre geçti

Tıp literatürüne geçen 1998 tarihli bir araştırma Ermeni doktorların tezlerini destekler nitelikte. Madrid’deki Complutense Üniversitesi’nin Moleküler Biyoloji Bölümü’nden üç İspanyol akademisyenin hazırladığı “Akdeniz toplulukları arasındaki genetik ilişkiler” araştırmasında Türkler ve Ermeniler aynı genetik kökenin iki kolu olarak tanımlanıyor.

Aynı familyanın iki kolu

Türkler ile Ermeniler arasındaki genetik köken benzerliğini çok az sayıda insanın bildiğini belirten Avagyan, “Ermeniler ile Türkler arasındaki genetik aralık çok yakın. Aynı genetik familyanın iki kolu gibiler. Kürtler de aynı genetik kümede. Bizim ilik eşleştirmelerinde elde ettiğimiz yüksek oranlar bu hipotezi doğrular nitelikte. Bu bilimsel gerçeği duyunca eminim herkes şaşıracak.”

Hastanın milliyetsiz

Dünya Kemik İliği Derneği aracılığıyla 59 ilik bankasıyla çalışan Ermenistan İlik Bankası’na kayıtlı 15 bin Ermeni donör var. Bankanın başhekimi Mihran Nazaretyan, kurumunun misyonunu “Dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan hasta ile Ermeni donörlerin hücreleri arasında denklik olup olmadığını bulmak” diye tanımlıyor. Nazaretyan bağlı oldukları evrensel kuralları şöyle hatırlatıyor: “Hastanın etnik kimliği, hangi ülke vatandaşı olduğu, hangi siyasi ya da dini görüşlere sahip olduğu hiç önemli değil.”

İki ülke beraber çalışsın

Sevak Avagyan, dört yıl önce İstanbul ve Ankara’daki ilik bankalarının yöneticilerine ortak proje teklifi götürdü. Ancak Türk yetkililer AB fonlarına tek başlarına başvurdu ve reddedildi. Proje için bugün siyasi ortamın da uygun olduğunu blirten Avagyan, şunları söyledi: “AB’nin kapısını Ermeni ve Türk akademisyenler olarak birlikte tekrar çalarsak bu defa iki kez düşünecekler. Çünkü şu anda siyasi motivasyon da var. AB zaten Türk-Ermeni uzlaşmasına tam destek verdi. Eminin bu süreci destekleyen birçok politikacı böyle bir tıbbi araştırmanın üzerine atlayacaktır.”

En ilginç eşleşme bir Aborijin’le

ERMENİSTAN İlik Bankası, Sovyetler Birliği’nden kopan Rusya dahil 15 cumhuriyet arasında tek. Lösemi vakalarında Rusya ve Ermenistan’da listenin başını çekiyor. Ancak Rusya’da ilik bankası yok. Erivan’daki ilik bankası yöneticilerini bugüne kadar en çok şaşırtan eşleşme Avustralya’daki bir Aborijin hasta ile Ermeni donör arasında olmuş.

Türkiye’ye ilik vermek istiyoruz

Son 5 yılda yaşananlar Mihran Nazaretyan’ın “Türkiye’de lösemi ya da başka ölümcül hastalığa yakalanmış bir hasta bizim bankamızdaki donörlerden biri ile genetik olarak eşleşiyorsa, hiç tereddüt etmeden iliği sağlarız” şeklindeki sözlerinin adeta kanıtı.

Nazaretyan Türk hastalarla deneyimlerini anlattı: “İstanbul’daki ilik bankasından 43, Ankara’dakinden de 5 ilik talebine buradan eş bulduk ve hemen yanıt verdik. Ancak geri dönüş olmadı. Ne yazık ki bu eşleştirmelerimizden hiçbiri ilik nakliyle sonuçlanmadı. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Belki Türkiye’deki banka ülke içinden bir başka donör bulmuştur ya da biz yanıt verene kadar hastayı kaybetmişlerdir. Almanya’da yaşayan Türk hastalar için de Ermeni donörler arasından eş bulduk ama onlardan da nakil talebi gelmedi. Tek dileğim bir gün Ermeni bir donörden Türk bir hastaya nakil yapılması

 

Hürriyet

Saadettin Saran krize meydan okudu

Posted: 23 Dec 2009 11:32 AM PST

Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, oturup şikâyet etmektense, krizi fırsata çevirmek gerektiğini belirterek, şikâyet etmeyen insanların krizden rahatlıkla çıkabildiğini söyledi.


Türkiye’deki potansiyeli kendi insanının iyi göremediğini ifade eden Saran, “Yabancıların Türkiye’ye bakışı bizim ülkeye bakışımızdan çok daha iyi. İspanyollar Türkiye’deki potansiyeli fark etti. Önümüzdeki 6 yıl içinde bizimle 1 milyar dolarlık enerji anlaşması yaptılar. Kimse krizin arkasına sığınmasın.” dedi.

Saran, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir’i ziyaret etti. Ziyaret sırasında Eskişehirli sanayicilerle bir toplantı yapan Saran, şirket olarak kriz ortamında büyümeyi tercih ettiklerini, kriz öncesi dört sektörde faaliyet gösterirken krizle birlikte yedi sektörde çalışmalar başlattıkların kaydetti. Şirket olarak sağlık, madencilik ve enerji sektöründe yatırımlar yaptıklarını ifade eden Saran, özellikle enerji sektöründe büyük atılımlar yaptıklarını ifade etti.

“Oturup şikâyet etmektense, krizi fırsata çevirmeliyiz.” diyen Saran, şikâyet etmeyen insanların krizden rahatlıkla çıkabildiğini işaret ederek, krizden en az etkilenen şirketlerin başında geldiklerini söyledi. İspanyollarla yaptıkları enerji anlaşmasını anlatırken, “Madencilikte de ortak bulmakta zorlanmıyoruz. Kimse krizin arkasına sığınmasın. Bir sektörü girerken uzağa bakıyoruz.” diye konuştu. Şirket olarak 1990′dan beri savunma sanayinde bulunduklarını aktaran Saran, şöyle devam etti:

“Savunma sanayi ve havacılık sektöründe F-16′arın gece uçmasını sağlayan firmalardan birisiyiz. Medyada da ülkenin en çok içerik sağlayan firmasıyız. Çizgi filmlerden, dizilere birçok yabancı içerikli şeyleri ülkeye getiriyoruz. Dublaj stüdyolarımız var. Medya sektöründe uzun vadeli kalacağız. Spor takımların kaynak sağlamak için saha içi reklâmlarda da aktif bir şirketiz. Yakın zamanda tuttur.com’un finansman işini yapacağız. Çok genç ve dinamik bir grubuz. En yaşlılardan birisi benim. Şirkete sigara içen birisini almamaya özen gösteriyorum. Sporu seven bir şirketiz.”

SPOR, BANA DİSİPLİNİ VE İDDİALI OLMAYI ÖĞRETTİ

Saran, 2010′daki ekonomi konusunda ise olumlu bir görüşe sahip olmadığını vurguladı. ”Küresel ekonomik kriz ABD’de başladı ve ABD’de biter.” ifadesini kullanan Saran, birkaç hafta önce ABD’yi ziyaret ettiğini ifade ederek, “Orada krizi bitecek gibi görünmüyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve yetkililerle görüştüm. Çok yakın zamanda krizin biteceğini düşünmüyorum. Ekonomi 2010 sonlarını doğru düzelir.” şeklinde konuştu.

Fenerbahçe yönetimine girmesiyle medya da daha çok yer almaya başladığının altını çizen Saran, Fenerbahçe yönetimindeyken işlerini çok aksattığını şöyle dile getirdi: “Üç kulvarda birden koşturmaya başladık ama çok şükür magazinsel olmamız azaldı. Ancak, medyatik olmama gibi seçeneğim olsaydı, onu seçerdim. Sporcu olmam özel yaşantımda ve iş hayatımda başarı getirdi. Okullara hep spor bursuyla gittim. Spor, bana disiplini ve iddialı olmayı öğretti.”

(CİHAN)

‘Hiçbir yerli hoca Milli Takımı istemez’

Posted: 23 Dec 2009 11:32 AM PST

Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, bu şartlar altında hiçbir yerli teknik adam Milli Takımın başına geçemeyeceğini söyledi.


Sağlam, Giresunspor maçının ardından karşılaşmayı değerlendirdi. Anketlerde Milli Takımın başına geçmesi istenen hocalardan ilk sırada olanın kendisi olmasının hatırlatılması üzerine Milli Takımdan bir teklif almadığını böyle bir teklif de beklemediğini söyledi.

Halkın teveccühüne teşekkür ettiğini aktaran Sağlam, Türkiye Futbol Federasyonu başkanının yabancı teknik adam getireceğini açıkladığını hatırlatarak, “Hatta ‘gerekirse 2012′yi feda edeceğim yabancı teknik direktör getireceğim’ denmiş. Bu durum medyanın büyük bölümü tarafından da kanıksanmış. Bu durumda ben hiçbir yerli teknik adamın kolay kolay o göreve getirileceğini sanmıyorum.” dedi.

Sağlam Giresunspor karşılaşmasının hakeminin verdiği kartlar ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Ali Tandoğan’ın ittiğini ama vurmadığını belirten Sağlam, bu hareketin sarı kart olması durumunda karşılaşmada en az 35 kart olması gerektiğini söyledi. Sağlam, Avrupa arenasına kısa yoldan çıkmak için kupayı önemsediklerini ve kazanmak istediklerini aktardı.

Sağlam, Giresunspor’un iyi bir ekip olduğunu belirterek, öne geçtikleri maçı oyuncularının ciddiyetten uzak davranışları sonucu kaybettiklerini ve müsabakanın da kendileri açısından adeta işkenceye çevrildiğini sözlerine ekledi.

(CİHAN)

Nanoteknolojiden 30 milyar $ kazanacak

Posted: 23 Dec 2009 11:32 AM PST

Rusya Nanoteknoloji Devlet Kurumu (Rosnano) Başkanı Anatoliy Çubays ülkenin 2015 yılına kadar 900 milyar ruble (29 milyar dolar) değerinde nanoteknoloji ürünü satacağını dile getirdi.


Çubays, kurumun nanokompozitler, LED’ler, güneş enerjisi, elektronik eşya ve sağlık ürünleri üretiminde yoğunlaşması halinde bu hedefe kolayca ulaşılacağını belirtti.

Daha önce yayınlanan raporlara göre; Rusnano 1 Nisan 2008-22 Aralık 2009 tarihleri arasında 61 projeyi onayladı. Çubays, “Polikristal ve üretimi konusuna değinirsek, eminim ki Rusya küresel polikristal pazarına en geç 2010 yılında dönecektir.” diye konuştu.

Rusya’nın önceliklerinden birisi de güneş enerjisinde küresel pazarda önemli yere sahip olmak olduğunu belirten Çubays, Rosnanonun önümüzdeki yıl içinde 980 milyon dolar ile 1 milyar 600 milyon dolar arasında kredi alacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de Ekim’in başında yaptığı açıklamada devletin 2015 yılına kadar ülkede nanoteknoloji gelişimi için 10,6 milyar dolarlık yatırım yapacağını söylemişti.

Rusya’nın nanotekonoliji sürecinde önderlik etmek istediğini belirten Medvedev, “Ümit ediyorum ki nanoteknoloji, nano endüstrisi Rusya ekonomisinin en güçlü sektörlerinden biri haline gelecek. Bunun için yabancıların deneyimini kullanmayı ve adapte etmeyi ve bu alana yatırımcıları çekmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuşmuştu.

(CİHAN)

Meclis Başkanı suikast iddiasına mesafeli

Posted: 23 Dec 2009 11:32 AM PST

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiaları çerçevesinde gözaltına alınan iki askeri personelde evinin adresinin bulunması ile ilgili iddialara cevap verdi.


Meclis Başkanı Şahin, Genelkurmay Başkanlığı’nın söz konusu personelin askeri bilgileri sızdırdığı şüphesi ile bir başka askeri personeli takip sırasında bölgede bulundukları yönündeki açıklamaları ile ilgili bilgi alıp almadığının sorulması üzerine ise diğer kişi ve kurumlarla ilgili açıklama yapmaya gerek duymadığını söylemekle yetindi.

 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla yakalanan iki subayın ajandalarında kendisine ait bilgilerin de yer aldığının hatırlatılması üzerine, “Bu tür haberlere takılı kalmayalım, işimize bakalım.” dedi.

Meclis Başkanı Şahin, TBMM’nin 90. yıl kutlamaları kapsamında milletvekilleri ve Basketbol Milli Takımı arasında yapılacak maçı izlemeye geldi. Atatürk Kapalı Spor Salonu’na girişinde basın mensuplarının kendisine yönelik suikast iddiaları sorulan Şahin, “Bu tür haberlere takılıp kalmayalım, işimize bakalım. İddialarla ilgilenmesi gerekenler ilgileniyorlar. Onlar gereğini yaparlar. Diğer kişi ve kurumlarla ilgili açıklama yapmama gerek yok. Herhangi bir merciiden bilgi almaya ihtiyaç duymadım.” şeklinde cevap verdi.

(CİHAN)

Avruanın en büyük oto alışveriş merkezi İstanbul’da

Posted: 23 Dec 2009 11:32 AM PST

Avrupa’nın en büyük oto alışveriş merkezi projesi Autopia’nın inşaatı için start verildi.


Avrupa’nın en büyük oto alışveriş merkezi projesi Autopia’nın inşaatı için start verildi. Üstü yarış pist olarak tasarlanan ve Alışveriş merkezi Otomobil Dünyası İnşaat Turizm Sanayi A.Ş tarafından inşa edilen Autopia, Türkiye’nin bu alanda yapılmış ilk projesi olma özelliğini taşıyor.

İstanbul Beylikdüzü’nde yaklaşık 47 bin metrekare üzerine 185 bin metrekare inşaat alanı ile kurulacak olan Autopia, birinci ve ikinci el otomobil galerileri, yetkili servisler, yedek parça ve aksesuar mağazaları yanında otomobil müzayede salon, kafe ve restoran gibi olanaklar sunacak. Mimar Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak tarafından

tasarımı yapılan proje, mimari açıdan da ilklere imza atacak. Alışveriş merkezinin üstü pist olarak tasarlanıyor. Bu pistte sadece test sürüşleri değil, ünlü yarışçıların gösterileri için de kullanılacak. Alışveriş merkezinin tüm katlarına da otomobille çıkılabilecek.

Bir benzeri dünya üzerinde sadece Amerika’da bulunan Autopia Otomobil Alışveriş Merkezi’nin tanıtım toplantısı For Seaosons Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıda bir konuşma yapan Proje Yöneticisi Yelda İpekli, oto alışveriş merkezinin içerisinde otomobil adına akla gelen her şeyin yapılacağını söyledi. Sıfır ve ikinci el otomobil galerilerinin olacağı alışveriş merkezinin yapılışında modifiye tutkunlarına kadar her şeyin düşünüldüğünü belirten İpekli, “Bir alışveriş merkezinin üstü yarış pisti olacak. Dünyada bir örneği yok. Bu bir ütopya idi. Otomobil ile birleşince adı da ‘Autopia’ oldu. Bu proje Türkiye’nin otomobil alanında en büyük projesidir.” dedi.

İpekli, alışveriş merkezinde satış ve kiralama işlemlerinin de başladığını söyledi. İkisi yer altında toplam beş katta 125 bin metrekare satılabilir veya kiralanabilir alana 200 metrekareden 850 metrekareye kadar çeşitli büyüklüklerde 280 showrooma sahip olacak alışveriş merkezinin kısa sürede tamamlanarak 2011 yılında hizmete girebileceğini belirten İpekli, şuanda otomotiv firmalarından yoğun talepler geldiğine dikkat çekti.

Tanıtım toplantısında, projenin mimarları Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak’ta alışveriş merkezi hakkında bilgiler verdi. Bir çok girişi olacak olan merkezde, otomobil tutkunlarının başını döndürecek güzellikte özelikler olacağını belirten ikili, daha sonra toplantıya katılan basın mensuplarıyla otomotiv firması yetkililerinin sorularını yanıtladı.

İHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder