19 Kasım 2009 Perşembe

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber Rize, Artvin, Trabzon

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber Rize, Artvin, Trabzon


Üniversitedeki saç- sakal krizi bitmiyor

Posted: 19 Nov 2009 01:26 PM PST

Rize Üniversitesi

Rize’de yüksekokulun müdürü Yrd. Doç. Dr. Gültekin, inadından vazgeçmiyor.

RİZE Üniversitesi’ne bağlı Fındıklı Meslek Yüksekokulu’na bir grup öğrencinin saç ve sakalı uzun diye sınavlara alınmaması sonrasında başlayan tartışmalar sürüyor. Rektör Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu’nun, "Ferdi ve maksadını aşan uygulamayı düzeltip, öğrencilerin mağduriyetini gidereceğiz" açıklamasına rağmen, Müdür Yrd. Doç. Dr. Sadettin Gültekin uygulamanın süreceğini bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Gültekin, konuyla ilgili haberlerin basında yer almasını hatırlatarak, "Bu yayınların bir önemi, caydırıcılığı ve yaptırım gücü yok. Çağımızda iletişim araçları oldukça yaygınlık kazanmış olup, her önüne gelen bir paçavrada veya elektronik alanda yayın yapabilmektedir" dedi.

Fındıklı Meslek Yüksekokulu’ndaki olay, geçen hafta meydana geldi. Vize sınavlarına girmek için okula gelen bir grup öğrenci, saç ve sakalları uzun olduğu gerekçesiyle içeri alınmamış, gerekçe olarak da Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadettin Gültekin’in imzasıyla 14 Ekim 2009 tarihinde idari birimlere gönderilen yazıdaki, 'Saçı ve sakalı uzun olan, kılık- kıyafet kurallarına uymayan öğrencilerin ders ve sınavlara alınmaması' talimatı gösterilmişti. Öğrenciler, yasağa tepki göstermiş, mağdur olduklarını belirterek Rektörlüğe şikayette bulunmuştu.

REKTÖR, "MAKSADINI AŞMIŞ' DEMİŞTİ

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu ise il dışında olduğunu ve haftabaşında döndüğü Rize’de olayın kendisine aksettirildiğini belirterek, "Okulu ziyaret ettiğimde saç ve sakalı düzgün olmayan, kılık ve kıyafet kurallarına uymayan öğrenciler olduğunu gördüm. Onları uyararak bu şekilde okula gelmemelerini, kılık ve kıyafetlerini düzeltmelerini istedim. Benden sonra hocamız farklı bir uygulamaya gitmiş. Maksadı aşan bir uygulama olmuş. Öğrenciler okula alınmayarak sınava sokulmamış. Bu ferdi ve yanlış bir davranıştır. Kılık ve kıyafet yönetmenliği, ilgili yasalar var. Bu çerçevede gerekli uygulama yapılmalıydı. Bir uygulamayı yaparken kimseyi mağdur etmeyeceksiniz. Sınava giremeyen öğrencilerimizin mağduriyetini gidereceğiz. Kimse mağdur olmayacak. Yaşanan durumu düzelteceğiz" diye konuşmuştu.

YÜKSEKOKUL MÜDÜRÜ VAZGEÇMİYOR

Rektör Prof. Dr. Okumuşoğlu’nun açıklamasına rağmen Rize Üniversitesi Fındıklı Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Saadettin Gültekin’in imzasıyla idari birimlere ikinci bir genelge gönderildi. Medyada, kılık kıyafet uygulamalarıyla ilgili sansasyonel haberler yer aldığı belirtilen genelgede, şöyle denildi: "Bu yayınlar ve bundan sonra yapılabilecek yayınların üniversitemiz, yüksekokulumuz ve uygulamalarımız açısından önemi, caydırıcılığı veya herhangi bir yaptırım gücü bulunmamaktadır. Çağımızda iletişim araçları oldukça yaygınlık kazanmış olup, her önüne gelen bir paçavrada veya elektronik alanda yayın yapabilmektedir. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşları görevlerini aksaksız sürdürmek zorundadır. Yapılan yayınlar gerek üniversitemiz gerekse Yüksekokul müdürlüğümüz açısından dikkate değer bulunmamaktadır. Bizler, Anayasa’nın tanıdığı bilimsel ve akademik özgürlük çerçevesinde görevimizi sonuna kadar, kimsenin etkisi altında kalmadan, dürüstçe, cesurca yapmaya devam edeceğiz."

'UYGULAMANIN SÜRDÜRÜLMESİNİ RİCA EDERİM'

Yrd. Doç. Dr. Gültekin, yürütülmekte olan kılık kıyafetle ilgili düzenlemenin sahibi ve sorumlusunun kendisi olduğunu belirttiği genelge, şöyle devam etti: "Yüksekokul idari ve akademik personelinin sadece kendilerine tebliğ edilen yazılı bildirimin gereğini yapmaktan öte bir sorumlulukları yoktur. Bu nedenle personelimiz arasında tereddütlerin oluşmaması gerekir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, üniversitelerde kılık kıyafetle ilgili sıkı düzenlemeler getirmektedir. Yüksekokulumuz uygulamaları bu yasaya ve devletin resmi kurallarına göre yapılmaktadır. Uygulama bizzat Rektörümüz tarafından verilen bir emirle başlatılmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sakal yasağının kaldırılması ile ilgili kendisine açılan bir davayı reddetmiştir. Üniversitelerin sakal yasağı uygulamalarının, insan haklarına aykırı olmadığına karar vermiştir. Üniversiteler özgür bilim ve eğitim kurumlarıdır. Kendi kuralları ile yönetilir. Hiçbir dış etkenin üniversiteye müdahalesine yeltenmeye bile izin verilmez. Konu ile ilgili uygulamaların sürdürülmesini rica ederim."

REKTÖR: PROBLEM YARATMAYA GEREK YOK

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu ise yeni bir genelge yayınlandığını duyduğunu, ancak görmediğini belirterek, "Hiçbir öğrencinin mağdur olmasını istemeyiz. Hem idare hem öğrenci açısından problem yaratmaya da gerek yok. Bir uygulama yapılacaksa kırmadan ve öğrencileri kazanarak uygulamak lazım. Bazı sağlık sorunlarım nedeniyle tedavim sürüyor. Pazartesi günü Fındıklı’ya giderek öğrencilerle ve idare ile görüşeceğim. Hiçbir öğrenci mağdur olmayacaktır" diye konuştu.(iha)

Çaykur’da kadro alamayan işçiler ak parti’ye yürüdü

Posted: 19 Nov 2009 12:50 PM PST

Çaykur

Çaykur

ÇAYKUR'da 180 gün fiili olarak çalıştıkları gerekçesiyle kadro alan 3 bin 100 işçi arasına giremeyen bir grup işçi, kendilerine kadro verilmemesini AK Parti Rize İl Başkanlığı binası önünde toplanarak protesto etti.

ÇAYKUR'da 180 gün fiili olarak çalıştıkları gerekçesiyle mahkemeye baş vuran 3 bin 100 işçi kadro alırken mahkemeye başvurmakta geç kaldıkları için bu haktan yararlanamayan 83 işçiden bir grubu, kadro alamayışlarını AK Parti Rize İl Başkanlığı önünde toplanarak protesto ettiler. Protestocu işçiler adına basın açıklaması düzenleyen Serkan Baki isimli işçi, "3 bin 100 arkadaşımız 180 gün fiili çalıştıkları gerekçesiyle kadro aldı. Aynı şekilde çalışan 86 kişi için de önce kadro verildiği söylendi. Ancak daha sonra başvurusun geç yapıldığı gerekçesiyle ÇAYKUR’un Danıştay’a itiraz etmesi üzerine 86 kişiye kadro verilmedi. Biz hakkımızı istiyoruz. Tek bildiğimiz ekmek davasıdır. Biz zaman aşımı veya hukuki bir şeyden anlamayız. Ailelerimizle perişan olduk. Kadro almak bizim hakkımız. Hakkımızın bize verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Baki, bu konuda hemşehrileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve milletvekillerinden yardım beklediklerini ifade ederek, kendilerine de kadro verilmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini istediklerini söyledi.

Caddede bir süre yürüyen ve alkışlayarak protesto yapan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.1(İHA)

Köylünün iş makinesi isyanı

Posted: 19 Nov 2009 12:42 PM PST

Rize  Fındıklı

Rize'nin Fındıklı ilçesine bağlı Gürsü köyünde 2 yıl önce çay toplamaya giderken teleferikten düşen ve hayatını kaybeden 12 yaşındaki kızın anısına yaptırılan köprünün arazilere bağlantısını sağlamak için kiralanan iş makinesi 2 saat sonra İl Özel İdaresi tarafından verilen emirle bir başka yere gönderilmek üzere alınmak isteyince köylünün tepkisine yol açtı.

İş makinesini vermemek için köprübaşında toplanan köy halkı tepkilerini dile getirerek "Bizim arazilerimize gitmemiz için yol gerekiyor. Odunumuzu indiremedik. Kış geldi bizi kimse düşünmüyor. Bu makine bize 2 gün daha lazım. Ondan sonra kim alırsa alsın. Zaten 600 lira kiralama bedeli ödedik. Hakkımızı istiyoruz” dediler.

Köy muhtarı Mehmet Terzi, Fındıklı Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi'ni telefonla arayarak tepkisini dile getirirken, "Makine acil bir iş nedeniyle Rize merkezde kullanılacak, 10 gün sonra makine işi bıraktığı yerden devam edecek" sözünün verilmesi üzerine köylüler iş makinesinin götürülmesine izin verdi.1

Çayeli bakır işletmesi’nde grev kararı

Posted: 19 Nov 2009 12:34 PM PST

Çayeli Bakir

Çayeli Bakir

Türkiye'nin en büyük bakır madenlerinden olan Çayeli Bakır İşletmesi ile Türkiye Maden İş Sendikası arasında süren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden karar çıkmayınca, sendikalı 320 işçiyi kapsayan grev kararı alındı.

Çayeli ilçesi Madenli beldesinde bulunan, Kanada merkezli uluslararası Inmet Mining Corporation firması tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmesi'ndeki 320 işci, iş verenden istedikleri zammı alamadıkları için grev kararı aldı. Türk Maden İş Sendikası'na bağlı 320 işçi Madenli Beldesi'nde toplanarak toplu halde Çayeli Bakır İşletmesi'ne doğru yürüyerek sessiz eylem yaptılar. Çayeli Bakır İşletmesi'nin içerisine kadar yürüyen işçiler burada bir basın açıklaması yaptı. İşçiler adına konuşan Türk Maden İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Zekeriya Gültekin, iş veren ile anlaşamadıkları için grev kararı aldıklarını belirterek "Uzun süredir iş verenler ile yaptığımız görüşmeler neticesinde 18 madde üzerinde uyuşmazlık yaşandı. Arabulucu nezdinde görüşmeler yapılmış, sonucunda işçilerimize sıfır zam teklifinde bulunulmuştur. Bu teklif görüşmeleri tıkamıştır. Neticede yasal sürecin de dolmasıyla bu iş yerinde grev kararı alınmıştır. Biz iki temel unsur üzerinde duruyoruz. Ücretlerin makul bir zamla düzeltilmesi ve işçiler arasında oluşan ücret farkının giderilmesidir. Bu talepler haklı taleplerdir" şeklinde konuştu.

İşverenin uzlaşmaya yanaşmaması üzerine önümüzdeki günlerde grev tarihi belirlenerek iş bırakılacağı bildirildi.

Çayeli Bakır İşletmesi 1983 yılında yap işlet modeli ile ihale edilmiş 2004 yılında yapılan özelleştirme ile yüzde 100'ü Inmet Mining isimli Kanada merkezli yabancı firma tarafından satın alınmıştı. Yıllık 600 bin ton bakır işleme kapasitesine sahip olan tesis şu ana kadar 1.4 milyon cevher işleme kapasitesine ulaşmıştı. Türkiye'nin en büyük bakır madenlerinden bir tanesi olan Çayeli Bakır İşletmeleri'nde 320 sendikalı olmak üzere 490 personel çalışıyor.11(İHA)

Almanya büyükelçisi kuntz’dan çayeli belediye başkanı çakır’a ziyaret

Posted: 19 Nov 2009 12:29 PM PST

Rıza Çakır Eckhardt Kuntz

Rıza Çakır Eckhardt Kuntz

Rize’nin Çayeli ilçesine gelen Almanya Büyükelçisi Dr. Eckhardt Kuntz, Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan ve Türkiye-AB ilişkilerini değerlendiren Belediye Başkanı Rıza Çakır, “Avrupa bize yanlış gözle bakmıştır. Bize başkasıyla nişanlı muamelesi yapıyorlar. Oysa biz başkasıyla nişanlı değiliz. AB, bizden korkmasın. Ferhat, Şirin için dağları delmiş, neler neler yapmış sevdasına ulaşmak için, biz de dağları deleceğiz ve Avrupa Birliği’ne ulaşacağız” dedi.

Büyükelçi Dr. Eckhardt Kuntz ise “Avrupa Birliği’nde 27 tane erkek üye var, bu nasıl olacak?” sorusuna ise Başkan Çakır’ın cevabı net oldu: “Avrupa Birliği bizi genç, yakışıklı, dik duruşlu ve tarihi geçmişi olan biri olarak değerlendirsin” demesi üzerine Büyükelçi, “O zaman bu aşk hikayesi güzel bir benzetme oldu, bunu kullanın bence” diye konuştu.

Almanya Büyükelçisi Dr. Eckhardt Kuntz, konuşmasının sonunda ise “Avrupa sizi dişi olarak görüyor ve sizi güzel bir bayan olarak görmek istiyor” ifadeleri üzerine Başkan Çakır ise “Kelimeler ne anlama gelir bilmem ama Türkiye adamlarıyla meşhurdur” cevabını verdi.

Ziyaretin sonunda Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, Büyükelçi Kuntz'a yöresel hediyeler takdim ederek, “Bunu kullandıkça bizleri hatırlarsınız.” temennisinde bulundu. Büyükelçi Kuntz ise Çakır’a kartını vererek “Burada faceebok adresim var, gelin sizle orda arkadaş olalım” temennisinde bulundu.(iha)

Rize’de çevreyi tehdit eden eski binalar yıkılıyor

Posted: 19 Nov 2009 12:24 PM PST

Rize

Rize'de çevreyi ve insanların can güvenliğini tehdit eden eski binaların yıkılmasına devam ediliyor.

Rize Belediyesi Çamlıbel Mahallesi'nde bulunan atıl durumdaki eski bir binayı, mal sahibi ve çevre sakinlerinin talebi üzerine yıktı. Çevre sakinleri, eski binadan kopan parçaların özellikle bina çevresinde oynayan çocuklar için tehlike teşkil ettiğini belirterek, madde bağımlısı gençlerinde binayı mesken olarak kullandığı için yıkımını talep ettiklerini söylediler.(iha)

Karın kapattığı Ovit Dağı yolu ulaşıma açıldı

Posted: 19 Nov 2009 05:46 AM PST

Rize Erzurum

Etkili kar nedeniyle kapanan Rize-Erzurum kara yolunun Ovit Dağı mevkisi ulaşıma açıldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Rize-Erzurum kara yolunun İkizdere-İspir arasında bulunan 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı’nda kar yağışı ve tipi etkili oluyor.

Etkili olan kar yağışı sonucu kar kalınlığının yer yer 1 metreye ulaştığı Ovit Dağı mevkisinde kapanan kara yolu yapılan çalışmaları sonucu ulaşıma açıldı.

Yetkililer, kontrollü olarak geçişe izin verilen yoldan geçecek araçların zincir, takoz ve çekme halatı bulundurulması gerektiğini belirttiler.

Ayrıca yoldan tehlikeye neden olabileceği gerekçesiyle saat 17.00′dan sonra araç geçişine izin verilmiyor.
AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder