25 Kasım 2009 Çarşamba

* Bayramda yapılacak işler (Mehmet Ali Demirbaş'ın 27.11.2009 tarihli yazısı)

bilgi@dinimizislam.com

27 Kasım 2009, Cuma

         Bayramda yapılacak işler

 

Sual: Bayramda neler yapmak gerekir?

CEVAP

Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek sünnettir. Bayram günü yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet’e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir. Bayram gecelerini ihya eden, büyük saadete kavuşur. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez.) [Taberani]

Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan [mümin], herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Bir kusuru için kimseye darılmamak gerekir. Dargınlık olsa bile, üç günden fazla sürmemelidir.

 

Arafatta durmak

Sual: Arafat’ta durmak gerekir mi?

CEVAP

Bir hacı, Arefe günü, öğle ezanından, bayramın birinci günü sabah namazı vaktine kadar olan zaman içinde, Arafat’ta biraz dursa veya ihramlı olarak Arafat’tan geçse veya ihramlandıktan sonra hasta olup, uykudayken, baygınken sedye içinde veya başka bir şeyle taşınarak ibadetler yaptırılırsa veyahut ihrama girmeden önce, hasta olan, bayılan yerine başkası ihrama girip, bu uyanmadan, ayılmadan önce, o bunun yerine de ibadetleri ayrıca yaparsa veya Arefe günü olduğunu bilmeyerek, Arafat’ta dursa, haccı sahih ve tavaf-ı kudüm sâkıt olur. O yerin Arafat olduğunu bilmek ve niyet etmek lazım değildir. O gün veya gece, Arafat’ta bulunmayan veya Arafat’tan geçmeyen, hacı olmaz.

 

Zemzem içmek

Sual: Zemzem içilmese mahzuru olur mu?

CEVAP

Zemzem içmeyi bir nimet bilmeli. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Zemzemi, belalardan korunmak niyetiyle içeni Allah korur.) [Hakim]

İbni Abbas hazretleri de, zemzem içerken, (Ya Rabbi, senden faydalı ilim, bol rızık ve her türlü hastalıktan şifa istiyorum) derdi.

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder