27 Temmuz 2021 Salı

* Satış parasını vaktinden önce almak

                                                                                                 

27 Temmuz 2021, Salı

 

Satış parasını vaktinden önce almak

 

 

 

Sual: Satış parasının bir kısmını, vaktinden önce almak için, geri kalandan vaz geçmek caiz olur mu? Ödünç verirken veya verdikten sonra, alacağının taksitler hâlinde ödenmesine razı olmak caiz midir?

Cevap: Abdülvehhâb-ı Şa’rânî “rahmetullahi teâlâ aleyh”, (Mîzân-ül-kübrâ) kitabında diyor ki, (Dört mezhepte de ödünç vermek müstehabtır. Belli bir zaman sonra alacağı satış parasının bir kısmını, vaktinden önce almak için, geri kalandan vaz geçmesi caiz değildir. Bir kısmını vaktinden önce alıp, geri kalanı, vaktinden sonra, başka vakte bırakması da caiz değildir. Vaktinden önce, bir kısmını aynen, gerisini de, başka şey olarak almak caiz değildir. Vakti gelince, bir kısmını alıp, geri kalanı, başka vakte bırakması veya vaz geçmesi caizdir). Peşin olan satış semeni için, yarısını şimdi (veya yarın) verirsen, gerisi bir sene sonra olsun demek caizdir.

Ödünç verirken veya verdikten sonra, alacağının taksitler hâlinde ödenmesine razı olmak caiz değildir. Taksit ile, uzun zamanda ödenmesini kabul eden alacaklı, bu sözünden vaz geçebilir. Hepsini birden peşin isteyebilir. Borçlu, elinde taksitle ödeyeceğini bildiren senet olduğu hâlde, gücü yeterse, hepsini birden ödemeğe mecburdur. Borçlu bir kısmını inkâr ederse, mümkün olanı belli zamanda almak caiz olur. Mehr-i muaccelin de tecili caiz değildir. Kadın veya vârisleri, hepsini hemen alır. Borçludan kefil istemesi ve kefilin belirli tarihlerde taksitlerle ödemesi caizdir. Büyük âlim Hayreddîn Remlî hanefî “rahmetullahi teâlâ aleyh”, (Fetâvâ-i Hayriyye)de diyor ki, (Zimmî zimmîye elli lira ödünç verip, faizi ile birlikte ellibeş lira alsa, beş lirayı geri vermesi lâzımdır. Çünkü, faiz her dinde haramdır.) (Tam İlmihal s. 825)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder