16 Temmuz 2021 Cuma

* Kesmesi vacib olan kurban

                                                                                                 

16 Temmuz 2021, Cuma

 

Kesmesi vacib olan kurban

 

 

 

Sual: Kurbanlık hayvanı, fakire veya yardım cemiyetine diri olarak sadaka vermek kurban olur mu? Kurban bayramının üçüncü günü fakir olan veya sefere çıkan kimseye kurban kesmek vacib olur mu?

Cevap: Kurbanlık hayvanları, fakirlere veya hayır, yardım cemiyetlerine diri olarak sadaka vermek kurban olmaz. Kesmek vacibtir. (Cevhere)de diyor ki, (Kurbana verilen para sevabı, yüz misli [yani, pek çok] parayı sadaka vermek sevabından daha fazladır). Kurbanı satın alması, kesmesi ve etini dağıtma ve bunları dilediğine de yaptırması için birini vekil etmek ve parasını veya diri hayvanı bu vekile vermek caizdir. Fakat, vekili keserken başında bulunmak müstehabtır. Horoz, tavuk ve vahşi hayvanları, mesela geyiği kurban etmek haramdır. Mecusilere, yani ateşe tapanlara benzemek olur.

Kurban bayramının üçüncü günü fakir olacağını veya sefere çıkacağını bilen kimseye, birinci günü kurban kesmek vacib olmaz. Üçüncü günü zengin olacağını bilenin, kurban kesmesi, Zilhiccenin onuncu günü, yani bayramın birinci günü fecir vaktinde vacib olur. Bayramın birinci günü zengin veya fakir ve mukim veya misafir olmağa bakılmaz. Mekke’ye, başka yerlerden gelen hacıların kurban kesmesi vacib değildir. Çünkü, seferidirler. (Tam İlmihal s. 325)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder