17 Temmuz 2021 Cumartesi

* Bayram namazından sonra kurban kesmek vacib olur

                                                                                                 

17 Temmuz 2021, Cumartesi

 

Bayram namazından sonra kurban kesmek vacib olur

 

 

 

Sual: Kurbanı, bayram namazından sonra mı kesmek gerekir? Kurban kesecek kimsenin, Zilhicce ayının birinci gününden, kurban kesinceye kadar, saçını, sakalını, bıyığını ve tırnağını kesmemesi mi gerekir?

Cevap: Şehirde kesenlere, bayram namazından sonra kesmek vacib olur. Namazdan evvel kesmeleri caiz değildir. Üçüncü günü güneş batıncaya kadar kesebilirler. Köylerdeki hayvan fecirden sonra, bayram namazından önce de kesilebilir. Bayramın birinci günü Mekke’de ve Mina’da bulunanlara bayram namazı kılmak vacib değildir.

Her hafta saç, sakal ve bıyık tıraş etmek, tırnak kesmek, koltuk, kasık temizlemek sünnettir. İbni Âbidîn “rahmetullahi teâlâ aleyh”, bayram namazı sonunda diyor ki, (Zilhicce ayının ilk on günü, bu sünnetleri geciktirmemelidir. Hadîs-i şerifte, (Kurban kesecek kimse, Zilhicce ayı girince, saçını kesmesin ve tırnak kesmesin!) buyurulması, emir değildir. Bunları, kurban kesinceye kadar geciktirmenin müstehab olduğunu göstermektedir. Fakat daha fazla geciktirmek ve hele kırk gün uzatmak günah olur). Görülüyor ki, kurban kesecek kimsenin, Zilhicce ayının birinci gününden, kurban kesinceye kadar, saçını, sakalını, bıyığını ve tırnağını kesmemesi müstehabtır. Fakat vacib değildir. Bunları kesmesi günah olmaz ve kurban sevabı azalmaz. Özür ile sakal tıraşı olanın, bu günlerde sakal uzatması fitneye sebep olur. (Tam İlmihal s. 326)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder