26 Temmuz 2021 Pazartesi

* Ödünç verirken bir menfaat şart koymak

                                                                                                 

26 Temmuz 2021, Pazartesi

 

Ödünç verirken bir menfaat şart koymak

 

 

 

Sual: Ödünç verirken bir menfaat şart koymak caiz midir? Ödünç verenin, borçludan hediye alması, yemeğini yemesi ve ondan herhangi bir suretle menfaatlenmesi caiz midir?

Cevap: Ödünç verirken bir menfaat şart koymak faiz olur. Haram olur. Şart koymadığı hâlde, öderken ayrıca bir şey fazla vermek caizdir. İbni Âbidîn “rahmetullahi teâlâ aleyh”, ödünç vermeği anlatmağa başlamadan buyuruyor ki, (Falana olan borcuma kefil ol dese, o da kabul edip ödese, kefil borçluya, (Belli zamanda bana ödersin) diyebilir. Fakat, falana olan borcumu öde dese, o da kabul edip ödese, borçlunun bunu ona belli bir zamanda ödemesi caiz olmaz. Çünkü, borçlu için ödemiş, borçlu şimdi buna borçlu olmuştur. Borcun belli bir zamanda ödenmesi ise caiz değildir).

(El-Ukûd-üd-dürriyye) sahibi “rahmetullahi teâlâ aleyh” diyor ki, (Alacaklısına, evini verip ücretsiz otur demek, fasittir. Ecr-i misl lâzım olur. Alacaklısına evini rehin verip, ücretsiz oturmasına izin verse, ücret lâzım olmaz. Alacaklıya rehini kiraya verirse, rehin fasit olur. Alacaklının rehinden istifade etmesi tahrimen mekruhtur. Bir kadın, oğlunu evinde, tamir etmek şartı ile oturtsa, senelerce oturup, tamir etmeden çıksa, anasına ecr-i misl ödemesi lâzım olur). (Maliki mezhebinde, ödünç verenin, şart olmasa dahi, borçludan hediye alması, yemeğini yemesi ve ondan herhangi bir suretle menfaatlenmesi caiz değildir. Şafii ve Hanbelî mezheplerinde, söz kesilirken şart edilmezse, caiz olur). Hanefi mezhebinde, bazı âlimler, şart etmeden alması caiz olur dedi ise de, bazıları, şartsız hediye almak da caiz olmaz dedi. Birincisi, kendisine her zaman hediye vermesi âdeti olan kimseden alması olup, fetva yoludur. İkincisi ise, takva sahipleri içindir. Borç alanın âkıl ve hicr edilmemiş olması lâzımdır. (Tam İlmihal s. 825)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder