28 Temmuz 2018 Cumartesi

* Namazın mekruhları

29 Temmuz 2018, Pazar

 

 

Namazın mekruhları

 

 

 

Sual: Namazın mekruhları nelerdir? Başı açık olarak kılınan namazın sevabı olur mu?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da ve bunun şerhi olan (Redd-ül-muhtâr)da bildirilen namazın mekruhlarından bir kısmı şunlardır:

4- Abes, yani faydasız hareketler. Meselâ elbisesi ile oynamak, mekruhtur. Namazda faydalı hareketin, meselâ, eli ile, alnındaki teri silmenin zararı olmaz. Pantolon, entari ete yapışınca, avret mahallinin şekli belli olmasın diye, bunları etten ayırmak mekruh olmaz. Tozunu silmek mekruhtur. Namazda abes hareket ve kabristanda sesle gülmek, hadîs-i şerif ile men edilmiştir. Kaşınmak abes değil ise de, bir rükünde, eli üç kere kaldırırsa, namazı bozulur.

5- İş elbisesi ile ve büyüklerin yanına çıkamayacak elbise ile ve fena kokulu elbise ve çorap ile kılmak mekruhtur. Başka elbisesi yoksa, mekruh olmaz. [Parası varsa, alması lâzımdır.] Pijama, entari gibi gecelikle kılmak mekruh değildir.

6- Ağızda, kıraate mâni olmayacak bir şey bulundurmak mekruhtur. Mâni olursa, namaz bozulur.

7- Başı açık kılmak. Namazda başı örtmeğe ehemmiyet vermediği için açık kılarsa, mekruh olur. Namaza ehemmiyet vermediği için açarsa, kâfir olur. Kesel, bir işi, istemediği için yapmamaktır. Acz, isteyip de, gücü yetmediği için yapmamaktır. Başlığı düşerse, az hareketle örtmek efdaldir. Kendini küçük göstermesi için başı açık kılmak zarar vermez ise de, yine örtmesi efdaldir. Harareti teskin ve rahatlık için açmak da mekruhtur. [Namazda başı hiç olmazsa, herhangi bir renkte olan takke ile örtmelidir. Siyah takke, Yahudilerin havra kıyafetidir sözü, din kitaplarında yoktur. Siyah başlık sünnettir.] (Tam İlmihal s. 236)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder