21 Temmuz 2018 Cumartesi

* Namazı bozan şeyler

23 Temmuz 2018, Pazartesi

 

 

Namazı bozan şeyler

 

 

 

Sual: Namazı bozan şeyler nelerdir? Teganni ile okuyarak namaz kılınabilir mi?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da bildirilen namazı bozan şeylerden bir kısmı şunlardır:

28- Namaz içindeki tekbirlerde (Allahü) derken, baştaki hemzeyi uzatırsa namaz bozulur. Namaza dururken uzatırsa, namaza başlaması sahih olmaz.

29- Teganni ile okumak, manayı bozarsa, namazı da bozar. Teganni, mûsikî perdelerine uymak için harekeleri uzatmak demektir. Meselâ, (Elhamdû lîllahî râbbil) diye uzatmak, manayı bozuyor. Bunun gibi, müezzinlerin (Râbbenâlekelhâmd) demeleri de bozuyor. Çünkü, Râb, üvey baba demek olup, (Allahımıza hamd ederiz!) yerine (Üvey babamıza hamd ederiz!) oluyor. Mana değişmezse, namaz bozulmaz. Fakat elif, vav, yâ sadâlı harflerini çok uzatırsa, mana değişmese de, namaz bozulur. Görülüyor ki, teganni, kelimenin manasını değiştirmezse ve harfler, iki harf kadar uzamazsa, yalnız sesi güzelleştirip kıraati süslerse, câiz olur. Hatta, namaz içinde de, namaz dışında da, müstehab olur.

Ebüssü'ûd efendi fetvasında diyor ki, (İmam, amel-i kesîr oluncaya kadar teganni ederse, yahut üç harf ziyade ederse, namazı fasid olur. Teganni, ırlamaktır, sesini hançeresinde terdîd edip, yani tekrarlayıp türlü sesler çıkarmaktır). (Tam İlmihal s. 233)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder