20 Temmuz 2018 Cuma

* Namazı bozan şeyler

22 Temmuz 2018, Pazar

 

 

Namazı bozan şeyler

 

 

 

Sual: Namazı bozan şeyler nelerdir? Namaz içinde uyuyup uyanan nasıl hareket eder?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da bildirilen namazı bozan şeylerden bir kısmı şunlardır:

24- İmam bir rükne başlamadan önce, bu rükne başlayıp bitirenin bozulur. Fakat, imam sonradan, o rükne başlayıp beraber bitirirlerse veya imam başlamadan, o vaz geçip, imam, bu rükne başlayınca, bu rüknü tekrar imamla birlikte yaparsa, bozulmaz ise de, mekruh olur. İmam bir rüknü bitirdikten sonra, bu rükne başlayanın namazı kabul olur.

25- İmama birinci rekatte yetişemeyen kimseye (Mesbuk) denir. Mesbuk, teşehhüd miktarı oturup, imam selâm vermeden, ayağa kalktıktan ve kaçırdığı rekatin secdesini yaptıktan sonra, imamın secde-i sehv yaptığını görerek, imamla birlikte secde-i sehv yaparsa, namazı bozulur. İmama uymayıp, namazını tamamladıktan sonra, secde-i sehvi kendi yapar. Ayağa kalkmış, fakat secde yapmamış ise, oturup imam ile secde-i sehv yapması vacib olur.

26- Secdeyi unutan kimse, rüküda veya secdede hatırlarsa, rüküdan hemen, secdeden ise, oturduktan sonra o secdeyi yapar ve rükü ve secdeyi iade eder. Sonra secde-i sehv yapar. Yahut, bu hatırladığı ve son oturuşta hatırladığı secdeyi son oturuş arasında veya sonunda yapar ve tekrar oturarak tehıyyâtı okur ve secde-i sehv yapar. Tekrar oturmazsa, namazı bozulur.

27- Uyuyarak kıldığı rüknü tekrar etmezse, bozulur. (Tam İlmihal s. 233)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder