15 Temmuz 2018 Pazar

* Namazı bozan şeyler

17 Temmuz 2018, Salı

 

 

Namazı bozan şeyler

 

 

 

Sual: Namazı bozan şeyler nelerdir? Namazın bozulması ile fasit olması aynı şey mi demektir?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da bildirilen namazı bozan şeylerden bir kısmı şunlardır:

Namazı bozan şeylere, (Müfsidleri) denir. İbadetlerin fasit ve bâtıl olması aynı şeydir ve bozulması demektir. Muamelatta ise, aynı şey değildir. Namazın müfsidlerinden bir kısmı aşağıda bildiriyoruz:

1- Konuşmaktır. Bir kelime de namazı bozar. Bilerek, bilmeyerek, zorla, unutarak söylemek, hep bozar. Yalnız, birinci oturuşta, ikinci oturuş sanarak selâm söylemek, namazı bozmaz. Namazı iki rekat sanarak veya ayakta (esselâmü) derse, bozulur. Başkasının selâmına, her suret ile cevap söylemek bozar.

2- Boğazından, özürsüz, öksürür gibi ses çıkarmak namazı bozar. Kendiliğinden olursa bozmaz. Okumağı kolaylaştırmak için yaparsa, zararı olmaz.

3- Kur'ân-ı kerimde ve hadîs-i şerifte bulunmayan duaları okumak, bozar. (Dürr-ül-muhtâr)da, (Selâm vermeden önce okunacak dua arabî olmalıdır. Namazda başka dil ile dua etmek haramdır) diyor. İbni Âbidîn burada (İmam-ı Ebû Yûsüf ve Muhammed, arabîden başka dil ile kılınan namaz sahih olmaz, dediler. İmam-ı a'zamın "rahmetullahi aleyhim" da sonraki ictihadı böyledir) buyurmaktadır.

4- Ah, of gibi inlemek bozar.

5- Uf diye sıkıntıyı bildirmek bozar.

6- Ağrı, üzüntü sebebi ile, sesle ağlamak bozar. Sessiz gözyaşı ile veya Cenneti, Cehennemi hatırlayıp sesle ağlarsa, bozulmaz. Hasta, elinde olmayarak ah, of der ve ağlarsa bozulmaz. (Tam İlmihal s. 231)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder