26 Temmuz 2018 Perşembe

* Namazın mekruhları

28 Temmuz 2018, Cumartesi

 

 

Namazın mekruhları

 

 

 

Sual: Mekruh ne demektir ve namazın mekruhları nelerdir? Mekruh olarak kılınan namazın sevabı olur mu?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da ve bunun şerhi olan (Redd-ül-muhtâr)da bildirilen namazın mekruhlarından bir kısmı şunlardır:

Namazın mekruhları iki türlüdür: Yalnız mekruh denildiği zaman (Tahrimen mekruh) demektir ki, delilinden zan ile anlaşılan yasaklardır. Yasak olmasına bir delil, senet bulunmayıp, yapılmaması iyi olan şeye (Tenzihen mekruh) denir. Namaz içindeki vacibleri [ve müekked sünnetleri] yapmamak (Tahrimen), [müekked olmayan sünnetleri] yapmamak (Tenzihen) mekruhtur. Tenzihi mekruh helale, tahrimi mekruh harama yakındır. Mekruh olarak kılınan namaz sahih olursa da kabul olmaz. Yani, vaat edilen sevaba kavuşulamaz. Namazın mekruhlarından bir kısmını aşağıda bildireceğiz:

1- Elbiseyi giymeyip, omuzlarına alarak kılmak mekruhtur. Ceketin ve paltonun önünü kapalı veya açık bulundurmak mekruh değildir.

2- Secdeye inerken etekleri, [pantolon] paçalarını kaldırmak mekruhtur.

3- Entarinin etekleri, kolları sığalı olarak namaza durmak mekruhtur. Abdest alıp, imama yetişmek için acele edenin, kolları sığalı kalmış ise, namazda iken yavaş yavaş indirmesi lâzımdır. Nitekim namazda başlığı düşenin başına koyması efdaldir. [Görülüyor ki, dirseğe kadar kısa kol ile, atlet gömleği ile ve dizden aşağı olan kısa pantolon ile namaza durmak mekruhtur. Uzun kolu yukarı sığalı gömlekle mekruh olup, kısa kollu ile kılmak mekruh olmaz demek doğru değildir. Çünkü, bütün kitaplar, kolu veya eteği yukarı kaldırılmış diyor. Etek sıvanmaz, kaldırılıp bacak açılır. (Ni’met-i islâm) kitabında, mekruhların onbirincisinde (Erkeğin kolu açık namaza durması mekruhtur) diyor. Kolları açık namaz kılmanın mekruh olduğu, (Ma’rifetnâme)nin ikiyüzaltmışsekizinci sahifesinde de yazılıdır.] Dirsekten yukarı olursa, zararı daha çoktur. Namazda kolunu, paçasını yukarıya sığarsa, namazı bozulur. (Tam İlmihal s. 236)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder