16 Temmuz 2018 Pazartesi

* Namazı bozan şeyler

18 Temmuz 2018, Çarşamba

 

 

Namazı bozan şeyler

 

 

 

Sual: Namazı bozan şeyler nelerdir? Hoparlörden gelen sese uyanların namazı bozulur mu?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr)da bildirilen namazı bozan şeylerden bazıları şunlardır:

7- Aksırıp (Elhamdülillah) diyene (Yerhamükallah) demek bozar. Namazın dışında hemen cevap vermek üç kere farz-ı kifâye, fazlası müstehabdır. [Rıyâdun-nâsihîn.]

8- Kötü habere (İnnâ lillah ve...) demek bozar. Bunu, namaz kılmıyorken söylemek, sünnettir.

9- Allahü teâlânın ve Peygamberin "sallallahü aleyhi ve sellem" isimlerini işitince (Celle celâlüh) ve (Sallallahü aleyhi ve sellem) demek bozar. İsimlerini namaz dışında söyleyince, işitince, yazınca bunları söylemek ve yazmak, birincisinde vacib, tekrarında müstehabdır.

10- İmamdan başkasının duasına amin demek bozar. [Bunun için, imam hoparlör ile kıldırsa, (Veladdâllîn) dediği zaman, (Amin) diyenlerin namazları bozulmak tehlikesi vardır. Çünkü, hoparlörden çıkan ses, imamın sesi değildir. Elektrik tesiri ile hâsıl olan, mıknatıs kuvvetlerinin titrettiği demir levhanın, husûle getirdiği başka bir sestir. İnsanın sesinden meydana gelen böyle seslerin, çok benziyor, ayırt edilemiyor ise de, o insanın sesi değildir.] İmam Fatihayı bitirince, cemaatin ve imamın yüksek sesle amin demeleri mekruhtur. Hafif söylemelidir.

11- Başkasının sözü ile yerini değiştirmek veya yanına gelene, onun sözü ile yer açmak bozar. Fakat, biraz sonra, kendiliğinden hareket ederse bozmaz.

12- İmamından başkasının yanlışını çıkarmak bozar.

13- Az da olsa, unutarak da olsa, dışardan alarak yemek, içmek bozar. Diş arasında kalmış, nohuttan küçük şeyi yutmak bozmaz. Orucu da bozmaz. Ağzındaki ufak bir şeyi üç kere çiğnemek veya eritip yutmak, namazı bozar. (Tam İlmihal s. 231)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder