26 Ağustos 2011 Cuma

* Sevab, günahı yok eder

27 Ağustos 2011, Cumartesi

Sevab, günahı yok eder

.

 

Sual: Kur'anda, (İyilikler kötülükleri, sevablar günahları yok eder) buyuruluyor. Bu, herhangi bir iyiliğin, herhangi bir sevabın günahları yok edeceği anlamına mı geliyor?

CEVAP

Hayır. Herhangi birisi değil, o kötülüğü, o günahı yok edecek derecede bir iyilik, bir sevab gerekir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Her yerde, her zaman Allah'tan kork! Bir kötülük yapınca, onu giderecek bir iyilik yap!) [Tirmizî]

Demek ki, o kötülüğü giderecek derecede bir iyilik gerekiyor. Mesela bir savaş uçağını tabancayla önlemek mümkün değildir. Uçaksavar gerekir. Haramları yok etmek için de, farz ibadet gerekir, nafile ibadetlerle büyük günahlar affolmaz. Bildirilen âyet-i kerimede, namazdan bahsediliyor. Namaz kılmak, günahları yok ediyor. Zaten namaz kılmayanın yaptıkları iyilikler, kabul olmuyor. Kul hakkı gibi büyük günahlar için, farz namaz, farz oruç gibi büyük sevablar şarttır. Bir hadis-i şerif meali de şöyledir:

(Müflis, kıyamette, amel defterinde pek çok namaz, oruç ve zekât sevabı olduğu hâlde, bazılarına çeşitli yönden zararı dokunduğu için, sevabları, bu hak sahiplerine dağıtılan kimsedir. Hakları ödenmeden önce sevabları biterse, hak sahiplerinin günahları, bunun üzerine yükletilip Cehenneme atılır.) [Müslim]

Demek ki günahlarımız çok, sevablarımız azsa, halimiz haraptır. Hem günahları azaltmalı, hem de farz sevablarımızı çoğaltmalıyız.

 

Bugünkü şiirimiz:

·Ramazan manileri – 27

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Seni Ararım Seni

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder