28 Ağustos 2011 Pazar

* Salı günü bayram

28 Ağustos 2011, Pazar

Salı günü bayram

.

 

Sual: Vehhabilerin yarın bayram yapacağı söyleniyor. Hilali gözetlemeden nasıl karar verebiliyorlar buna?

CEVAP

Yarınki gazetedeki yazımızda bu konuda yeterli bilgi vardır.

Vehhabiler, genelde her sene böyle erken yapıyorlar. Teknoloji asrındayız. Ayın, güneşin hareketi, saniye saniyesine tespit edilmektedir. Hilâlin, hesapla bildirilen günden önce görülmesi mümkün değildir. Hesapla bildirilen günden bir gün sonra olabilir. Vehhabiler, bayram, hesaptan bir gün sonra olabilir deselerdi itiraz etmeye kimsenin hakkı olmazdı, ama bir gün önce demeleri teknik olarak mümkün değildir. Apaçık bir yalan ve yanlıştır. Eski diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç, Suudi Arabistan'a gittiğinde, hilâlin gözetlenmediğini, onların da hesapla hareket ettiklerini, üstelik hesaptan önce bayram yaptıklarını açıklamıştı.

Hilâli görmekle ramazanın başlaması, hesapla anlaşılandan bir gün sonra olabilir. Bu hesaplar, kameri ayın başladığı vakti bulmak için değildir. Hilalin görülebileceği geceyi anlamak içindir. (Tahtavi ve Şernblali)

İbni Abidin hazretleri buyuruyor ki:

Ramazanın ilk gününü anlamakta takvimlere güvenilmemeli, çünkü oruç, gökte yeni ayı görmekle farz olur. Resulullah, (Hilali görünce oruca başlayın!) buyurdu. Hâlbuki hilâlin doğması, görmekle değil hesapladır ve hesap sahih olup, hilâl, hesabın bildirdiği gecede doğar, fakat o gece görülmeyip, bir gece sonra görülebilir ve oruca, hilâlin doğduğu gece değil, görüldüğü gece başlanır. Çünkü İslamiyet böyle emretmiştir. (Redd-ül-muhtar)

Ramazan vaktinde başladı, hesaptan önce erken başlaması zaten mümkün olmadığı yukarıdaki vesikalardan da anlaşılmaktadır. Bayram salı günüdür. Söylenenlere itibar edilmemelidir.

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder