14 Ocak 2021 Perşembe

* Namazın doğru olması için

14 Ocak 2021, Perşembe

 

 

Namazın doğru olması için

 

 

 

Sual: Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lâzımdır buyruluyor. Gusül abdestinin fazileti nedir?

Cevap: Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lâzımdır. İbni Âbidîn, (Dürr-ül-muhtâr) şerhinde buyuruyor ki: (Cünüp olan her kadının ve erkeğin ve hayızdan ve nifastan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonuna o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusül abdesti alması farzdır).

Farzları yapanlara çok sevab vardır. Yapmayanlara da, büyük günah vardır. (Gunyet-üt-tâlibîn) kitabının bildirdiği hadîs-i şerifte, Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyuruyor ki: (Gusül abdesti almağa kalkan bir kimseye, üzerindeki kıl adedince [yani pek çok demektir] sevab verilir. O kadar günahı af olur. Cennetteki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevab, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ, Meleklere, bu kuluma bakınız! Gece, üşenmeden kalkıp, benim emrimi düşünerek, cenabetten gusül ediyor. Şahit olunuz ki, bu kulumun günahlarını af ve mağfiret eyledim buyurur).

(Ey Oğul İlmihâli)nin doksanbirinci sahifesinde yazılı hadîs-i şerifte, (Kirlenince, çabuk gusül abdesti alın! Çünkü kiramen kâtibîn melekleri, cünüp gezen kimseden incinir) buyuruldu. Yine, aynı sahifede: İmâm-ı Gazâlî buyurdu ki, bir kimse, rüyada bana dedi ki, (Bir miktar zaman, cünüp kaldım. Şimdi üzerime ateşten gömlek giydirdiler. Hâlâ ateş içindeyim). (Zevâcir) ve (Risâle-i ünsiyye) kitaplarındaki hadîs-i şerifte, (Resim, köpek ve cünüp kimse bulunan eve rahmet melekleri girmez) buyuruldu. Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cünüp geçirirse, çok acı azab göreceği (Zevâcir)de yazılıdır. Öğle ezanından sonra cünüp olan, öğle namazını kılmamış ise, ikindi vaktine kadar; kılmış ise, akşam namazına kadar gusül etmelidir. Yıkanamazsa, teyemmüm etmelidir. (Tam İlmihal s. 132)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder