10 Ocak 2021 Pazar

* Kerametin çok olması, daha üstün olmağı bildirmez

10 Ocak 2021, Pazar

 

Kerametin çok olması, daha üstün olmağı bildirmez

 

 

 

Sual: Evliyalarda harikaların ve kerametlerin çok olması, daha üstün olmağı mı gösterir veya üstünlükleri neye göredir, nasıl anlaşılır? Mahlûkların şekillerini keşif etmek, madde âlemindeki gaybleri bulmak gibi harikalar kafirlerde de gözükebilir mi?

Cevap: İmam-ı Rabbani hazretleri Mektûbât kitabının birinci cild 293. mektupta buyuruyor ki: Abdülkâdir-i Geylânîde görülen harikalar ve kerametler, o kadar çoktur ki, başka hiçbir Velide bu kadar keramet görülmemiştir. Harikaların ve kerametlerin çok olması, daha üstün olmağı bildirmez. Hiç harikası görülmeyen bir Velî, harikaları ve kerametleri çok görülen bir Veliden daha üstün olabilir. Sühreverdî, (Avârif) kitabında, Evliyanın harikalarını ve kerametlerini anlattıktan sonra buyuruyor ki, (Bunların hepsi Allahü teâlânın ihsanlarıdır. Dilediğine ihsan eder. Fakat bunlardan hiçbiri verilmeyen bir Velî, bunların hepsinden daha üstün olabilir. Çünkü, harikalar ve kerametler yakîni, güveni arttırmak içindir. Kendisine yakîn ihsan edilmiş olanın, kerametlere ihtiyacı kalmaz. Bu kerametlerin hepsi, kalbin zikre alışması nimetinden daha aşağıdır). Harikaların çok görünmesini üstünlük bilmek, hazret-i Ali’nin iyi ve üstün hâllerini görerek onu hazret-i Ebû Bekir’den daha üstün bilmeğe benzer. Çünkü, onda bu kadar üstün ve iyi hâller görülmemiştir “radıyallahü anhümâ”.

Harikalar, kerametler, ikiye ayrılır: Birincisi, Allahü teâlânın zâtına ve sıfatlarına ve işlerine ait olan bilgiler ve marifetlerdir. Bunlar akıl ile, düşünce ile elde edilemez. Seçtiği kullara ihsan eder. İkincisi, mahlûkların şekillerini keşif etmek, madde âlemindeki gaybleri bulmaktır. Birinci kerametler, doğru yolda bulunanlara, Allahü teâlânın sevdiklerine verilir. İkincisi, doğru yolda olana da, bozuk yolda olana da verilir. Çünkü, istidrac sahibi olan kâfirlerde de, ikinci harikalar görülmektedir. Kerametlerin, harikaların birincisine, Allahü teâlâ şeref ve kıymet vermiştir. Bunları yalnız sevdiklerine ihsan eder. Düşmanlarını bunlara ortak etmez. Cahiller, harikaların ikincisine kıymet verirler. Onları üstün ve yüksek görürler. Bunları kâfirlerde bile görünce, kalın kafalı oldukları için, onlara nerede ise, tapınacak olurlar. Onların iyi ve kötü her isteklerine boyun eğerler. Bu ahmaklar, belki de, harikaların birincisini harika bilmezler ve keramet saymazlar. Harika deyince, yalnız ikincisini anlarlar. Keramet deyince, yalnız mahlûkların, madde âleminin bilinmesini, gayblerden haber verilmesini sanırlar. Mahlûkların bilinen veya bilinmeyen hâllerinden haber vermenin ne kıymeti ve hangi şerefi olabilir? Bunların bilinmemesi, bilinmesinden belki daha uygundur. Mahlûkların hâllerini, inceliklerini unutmak, belki daha yakışık alır. Şerefli ve kıymetli olan ve saygı göstermeğe, üstün görmeğe lâyık olan, uygun olan ancak Allahü teâlânın marifetidir. (Mektûbât Tercemesi s. 467)

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder