4 Aralık 2018 Salı

* Ruhun kuvvetleri

6 Aralık 2018, Perşembe

 

Ruhun kuvvetleri

 

 

 

 

Sual: Ruh, işlerini nasıl yapmaktadır?

Cevap: Hayvani ruhta iki kuvvet vardır. Birisi, Müdrike kuvveti, ikincisi hareket kuvvetidir. Müdrike kuvveti, idrak edici, anlayıcı kuvvettir. Bu anlamak da, iki yol ile olur: Zahirî, görünen his organları ile olan anlama. Bâtıni, yani görünmeyen, his organlarla olan anlama. Görünen his organları beştir. Birinci his organı, deridir. Deri ile sıcaklık, soğukluk, yaşlık, kuruluk, yumuşaklık, sertlik gibi şeyler anlaşılır. Bir cisim deriye değince, hayvani ruhu, bu şeyin sıcak olup olmadığını anlar. Bu duygu avuç içinde fazladır. İkincisi, koku alma duygusudur. Burun ile olur. Üçüncüsü, tat alma duygusudur. Dildeki sinirlerle duyulur. Dördüncüsü işitmektir. Kulaktaki sinirlerle duyulur. Beşincisi görmektir. Gözdeki sinirlerle görülür.

Ruhun yapıcı kuvveti, faydalı, başarılı işlerin yapılmasını sağlar. Bilici kuvvetler ile edinilen bilgilere göre iş yapar. Hayvan ruhundaki hareket kuvvetleri, vahime kuvvetinin iyi bulduklarını cezbeder. Çirkin bulduklarını def eder. İnsan ruhunun yapıcı kuvveti, akla dayanır. Bir işte iyilik, fayda olduğunu (Akıl) ile anlarsa, onu yapar. Sonu noksan, zarar olacağını anlarsa, o işi yapmaz veya def eder. Bunları ve hayvani ruhun şehevî ve gadabı kuvvetlerini kalp vâsıtası ile idare eder.

Çok kimse vardır ki, çok işlerini nefsin veya hayvani ruhun kuvvetlerine tâbi olarak yapar. Yani vehim ve hayâl ile yaparlar. (İslâm Ahlâkı s. 134)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder