29 Mayıs 2010 Cumartesi

* Kazaya niyet (Mehmet Ali Demirbaş'ın 31.05.2010 tarihli yazısı)

logo.gif

bilgi@dinimizislam.com

31 Mayıs 2010, Pazartesi

 Kazaya niyet

 

Sual: Kaza borcu olmayanın, kaza namazı kılmasında mahzur var mıdır? Sünnetleri kılarken kazaya da niyet edebilir mi?

CEVAP

Hiçbir mahzuru yoktur, hatta böyle ömür boyu kaza kılmak ihtiyatlı olur. Çeşitli sebeplerle sahih olmayan namazları olmuşsa, bunlar kaza edilmiş olur. Namazın içindeki bir sünnet terk edilerek veya mekruh olarak kılınanlar varsa, onlar da telafi edilmiş olur. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

İmam-ı a'zam hazretleri, abdestin edeblerinden bir edebi terk ettiği için, kırk yıllık namazı kaza etmiştir. (1/29)

Resulullah efendimiz, farzın yanında nafile namaz kılardı. Kıldıkları bu nafile namazlar bize sünnet olmuştur. Farz namazların yanında, nafile, adak, vacib veya kaza namazı gibi, farzdan başka bir namaz daha kılınınca, beş vaktin sünnetleri de kılınmış oluyor. Sünnetler terk edilmiş olmuyor. (Nevadir-i fıkhiyye fi mezheb-il-eimmet-il hanefiyye)

Kazası olmayan kimse, sünnetlerin haricinde, herhangi bir vakitte kaza namazı kılarsa, mesela kuşluk, evvabin, teheccüd namazı gibi bir namazı, kazaya da niyet ederek kılarsa o zaman, dört rekâtlı farzların son iki rekâtında da zamm-ı sure okumalı. Beş vaktin sünnetlerini kılarken, farzların 3. ve 4. rekâtında zamm-ı sure okumak gerekmez, okunsa da mahzuru olmaz.

 

Hürmet-i musahere

Sual: Şehvetle tutmak veya öpmek suretiyle, hem bir kızla ve hem de kızın annesiyle hürmet-i musahere olsa, hangisiyle evlenmek caiz olur?

CEVAP

İkisiyle de artık evlenmek caiz olmaz. Eğer annesiyle hürmet-i musahere olsaydı, kızıyla olmasaydı, o zaman annesiyle evlenmek caiz olurdu. Kızıyla hürmet-i musahere olup annesiyle olmasaydı, kızıyla evlenmek caiz olurdu. Bir kadını şehvetle tutunca veya öpünce, artık o kadının annesiyle veya kızıyla evlenmek caiz olmuyor.

 

Mahremi olmaz

Sual: Hürmet-i musahere olan yabancı kadının annesiyle veya kızıyla evlenmek haram olduğuna göre, bu kadınlarla aynı odada yalnız kalmak helal olur mu?

CEVAP

Helal olmaz, haram olur.

 

Kunut duaları

Sual: Kunut dualarının ikisini de mi okumak vacibdir?

CEVAP

Birini okumak vacib, diğerini de okumak sünnettir.

 

Mahrem bilgiler

Sual: S. Ebediyye'deki hayz, gusül ve evlilikle ilgili mahrem bilgileri birkaç kişinin birlikte okumaları caiz midir?

CEVAP

Evet, caizdir.

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder