28 Ocak 2010 Perşembe

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber Rize, Artvin, Trabzon

Çay Haber.Com | Karadeniz Haber Rize, Artvin, Trabzon


Download’un gerçek bedeli belli oldu!

Posted: 28 Jan 2010 08:09 AM PST

2 milyon dolar ceza aldı; ama şimdi işler değişti…

Dosya paylaştığı için neredeyse 2 milyon dolarlık bir ceza ile karşılaşan ve neye uğradığını şaşıran Jammie Thomas Rasset davasında bir gelişme yaşandı.

Minnesota’dan yargıç Michael Davis, önceki cezayı “Canavarca ve şok edici” olarak niteleyerek, cezayı 54.000 dolara indirdi. Daha önce yeniden yargılanarak cezasını 220.000 dolara indirtmeyi başarmıştı ancak jüri cezayı arttırarak 1.92 milyon dolar ceza kesmişti.

Yargıç Michael Davis verdiği kararla cezayı düşürürken bu miktarın da oldukça büyük olduğunu ancak düşürebileceği kadar düşürdüğünü belirtti.

Thomas-Rasset’in bu cezayı ödemeye ya da yeniden yargılanmayı istemeye karar vermek için önünde bir hafta var.

Boston Üniversitesi öğrencisi Joel Tenenbaum da bu tür bir indirim bekliyor. Tenenbaum daha önceki haberlerimizden hatırlayabileceğiniz üzere, korsan müzik indirdiği için 675.000 dolarlık bir cezaya çarptırılmıştı.

Knight Online Hayat Offline !

Posted: 28 Jan 2010 08:05 AM PST

Son dönemlerde Türkiye‘ de giderek yaygınlaşan oyun çocukları bilgisayar bağımlısı yapıyor..Son dönemlerde Türkiye’ de giderek yaygınlaşan ve çocukları bilgisayar bağımlısı haline getiren Knight Online da gerçek paralarla alışveriş yapılıyor. İnternet kafelerde oyunda kullanılan silahlar, 50-300 YTL arasında satılıyor.

Malezyalı bir bilgisayar tasarımcısı tarafından hazırlanan ve son dönemlerde Türkiye'de giderek yaygınlaşan "Knight Online" adlı oyun, çocukları bilgisayar bağımlısı yapmakla kalmıyor, oyunda kullanılan silahları satın almak için yüklü miktarda para da harcatıyor. Belirli bir sonu olmadığı ve ustasına para kazandırdığı için çocuklar tarafından sürekli oynanan oyunun asosyalleşme gibi tehlikeleri de beraberinde getirdiği belirtildi.

 

"Knight Online", çocuklara para kazanma ve sürekli başarı elde etme hırsı kazandırıyor. Online oynanan bu oyunda oyuncular arasında oluşan pazar, bilgisayar karakterlerinin oyunun çok yaygın olduğu yabancı ülkelerde 10 bin dolara kadar yükselen fiyatlarla satılmasına yol açıyor.

İnternetten ücretsiz indirilebilen, dünyanın çeşitli noktalarındaki kişilerle aynı platformda oynanabilen Knight Online'de El Morad (İnsanlar) ve Karus (Orclar) ırklarının kıyasıya savaşı söz konusu. Seçilen karakterle şehirlerin civarında bulunan çeşitli yaratıkları öldürerek sanal para, eşya ve puan kazanmayı amaçlayan oyunda, kazanılan puanlarla seviye yükseltilerek daha güçlü özelliklerelde edilebiliyor. Seviye arttıkça bölüm atlamak için daha çok puan kazanmak zorunda olan oyuncular, sanal paralarla kendilerine silah ve giysi gibi malzemeler de alabiliyor.

Buraya kadar 3 boyutlu oyunlarla altyapısı ve tarzı benzeyen oyunun belirli bir sonu olmaması ve ücretsiz olarak her yaş grubundakibilgisayar kullanıcıları tarafından oynanabilmesi "bilgisayar bağımlılığına" adeta davetiye çıkartıyor.

Birden fazla kişiyle online olarak oynanabilen oyunlarda, sanal evrende bir karakter oluşturup, çeşitli yetenekler ve güçlerle en üst seviyeye ulaşmak hedefleniyor.

KARAKTER VE MALZEMELERİN FİYATI

Oyunda yaratılan karakterlerden silahlara kadar bir çok unsur, sanal platformda paylaşıldığı gibi gerçek para karşılığında da alıcı buluyor. Bu nedenle para kazanma hırsı veren oyun nedeniyle çok sayıdakullanıcı saatlerini bilgisayar karşısında geçirerek, en üst seviyede,güçlü bir karaktere sahip olmayı hedefliyor.

Knight Online'de 60. seviyedeki bir oyuncu karakterini, silahsız ve kıyafetsiz olarak 150-170 YTL arasında, 65. seviyede 300 YTL'ye kadar satabiliyor. Ayrıca, oyunda kullanılan silahların fiyatı 50-300 YTL arasında değişiyor. Silahlar, malzemeler ve karakterler ne kadar sanal olsa da, gerçek paralar kullanılıyor. Bir kullanıcı geliştirdiği karakter için aldığı para karşılığında şifresini ve kodlarını alıcıya veriyor.

Alışveriş çoğunlukla yüz yüze olmasına karşın daha önceden birbirlerini tanıyan kullanıcılar, internet üzerinden de ödeme yapıyor. Ancak, kredi kartı veya internet bankacılığı kullanımı için yaşı uygun olmayanlar, alışveriş için internet kafeleri tercih ediyor.

Dünya üzerinde 3 milyondan fazla online üyesi bulunan oyunda, kullanıcılar üst düzey karakterlere sahip diğer oyuncuların şifrelerini ve kodlarını kırmaya çalışıyor. Bir Türk hackerin bu yöntemle elde ettiği karakterleri satarak on binlerce dolar kazandığı iddia ediliyor.

ASOSYALLEŞME GİBİ TEHLİKELERİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR

Özel Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi doktorlarından Psikiyatr Dr. İbrahim Bilgen, günümüzde yaygınlaşan internet ve bilgisayar kullanımıyla çok sayıda çocukta dürtü denetim bozukluğunun gözlendiğini belirtti. Bilgen, çocukların adeta bilgisayar oyunlarının içine hapsolduğunu, sanal dünyanın içinden çıkamaz halde saatlerce ekran karşısında durduğunu söyledi. Birçok bilgisayar oyunu gibi "Knight Online"nin de çocuklarda bağımlılık yaratabileceğini ifade eden Bilgen, şunları kaydetti:
"Çocuklar, bu oyunlar karşısında asosyal bir yapıya sahip oluyor. Annesinin odasına bıraktığı yemeğin bile farkına varmadan yaklaşık 48 saat oyun oynamış bir çocuğun ailesi ilk kez yardım için geldiğinde önce şaşırdım. Ancak, son dönemlerde bu tip şikayetler giderek artmaya başladı. Çocuklar odadan çıkmaya, hatta su, tuvalet gibi ihtiyaçlarınıbile karşılamaya gerek duymuyor. Yarattığı sanal dünya içinde kendine yer edinmeye çalışıyor. Özellikle çocuklar, yüz yüze iletişim yerine sanal dünyayı tercih ediyor. Bilgisayar kullanıcıları, tüm gün ve gecebilgisayar başından kalkmadan oyundaki karakterini yöneten, hayattan kopuk kişiler haline geliyor."

Bilgen, çekingen ve sosyal ortamdan uzak duran bu çocukların, sosyal anksiyete rahatsızlığına sahip olduğunu, internet ve online oyunları bağımlılık halinde kullandığını anlattı.

İbrahim Bilgen, ailelerin belli bir ölçüde bu tip oyunlara kısıtlama getirmesi gerektiğini, çocukların sosyal aktivitelere motive edilmesinin bilgisayardan uzaklaşmanın en önemli yolu olduğunu söyledi.

 

Ve Avatar Yasaklanıyor

Posted: 28 Jan 2010 08:02 AM PST

Avatar sinemalarda fırtına gibi esiyor ama diğer yandan üzücü haberlere konu olmayı sürdürüyor.

James Cameorn’ın tam 13 yılda tamamladığı ve en büyük gişe geliri rekorunu eline geçirmesine kesin gözüyle bakılan Avatar filmi gişe roku kırmaya devam ediyor.
 
Ancak Avatar’la ilgili tartışmalar bir türlü bitmek bilmiyor.Bu kez de Avatar’la ilgili Çin’de ilginç bir gelişme yaşandı.Filmi ülkeye getiren hükümet kuruluşu olan Çin Film Grubu,Avatar’ın sadece üç boyutlu olarak gösterilmesine izin verdiğini açıkladı.Bu açıklama aslında filmin doğasına uygun görünse de sorun Çin’de bu teknik donanıma sahip çok az sayıda sinema salonu bulunuyor olması.
 
Pek çok kesim tarafından bu karar Çin hükümetinin Avatar filmini dolaylı yöntemlerle engelleme kararı aldığı şeklinde yorumlandı.
 
Fakat Çin’de olaylar bununla sınırlı değil.Sızan bilgilere göre Çin Hükümeti bu dolaylı engelleme ile yetinmeyerek Avatar’ı tamamen yasaklamayı da planlıyor.Bunun ise iki sebebi bulunuyor.Avatar’ın çok büyük ilgi görmesi sinemada film izlemek isteyen Çinli halkın büyük kısmını bu filme gitmeye yönlendirecek ve yerli yapımlara olan ilgi düşecek.İkinci konu ise filmin halk üzerinde olumsuz etkiye yol açıp şiddet eğilimlerini arttırma riski.

300 Bin Kişi Bu Şifreyi Kullanıyor

Posted: 28 Jan 2010 08:00 AM PST

32 milyon şifresini bir hacker saldırısında kaybeden sosyal ağ uygulamaları satan RockYou Inc.sitesinde çalınan şifrelerin büyük bölümünün ”123456”dan oluştuğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen hacker saldırısının ardından sosyal ağ uygulamaları satan RockYou Inc.,32 milyon kayıtlı kullanıcının isim ve şifrelerini çaldırdı.
 
Çalınan şifrelerle ilgili bir araştırma yapan güvenlik yazılımı şirketi Imperva,çalınan şifrelerin bir dökümünü yayınladı.Sitede en çok kullanılan şifreler ise şaşkınlık yarattı;zira neredeyse 300 bin kişinin “123456″ şifresini kullandığı ortaya çıktı.
 
NASIL GÜÇLÜ ŞİFRE OLUŞTURULUR
Güçlü şifre oluşturmanın ilk şartı kullanıcı hesabınız nereden olursa olsun, bu şifrelerinizi olabildiğince uzun tutmaktır.Örneğin sadece 3-4 harf ya da rakamın kullanılmasıyla oluşturulan şifrelerin pratikte kullanıcılara hiçbir faydası yoktur ve bu tür şifrelerin çalınma olasılığı oldukça yüksektir.
 
Bunun dışında şifre oluştururken şifrelerin içerisinde @ gibi özel sembollerin kullanılması da şifrelerin güvenliğini olabildiğince arttıracaktır.Elbette şifrelerin sadece harf veya sadece rakamlardan oluşması da şifrelerin güvenliğini tehlikeye sokacaktır.Bu nedenle harf ve rakamların bir arada bulunduğu ve “@” gibi özel sembollerin de kullanıldığı uzun şifrelerin güvenilirliği her zaman fazladır ve hacker’ların bu tür şifreleri ele geçirmesi pratikte oldukça güçtür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder