2 Haziran 2018 Cumartesi

* Ticaret eşyasının zekâtı

4 Haziran 2018, Pazartesi

 

 

Ticaret eşyasının zekâtı

 

 

 

Sual: Ticaret eşyası nedir? Ödenecek borçlar ve alacaklar nisap hesabına katılır mı?

Cevap: Canlı, cansız her mal, mesela yerden, denizden çıkarılmış tuzlar, oksitler, naft, yani petrol ve benzerleri, ticaret yapmak için, yani satmak için satın alındıkları zaman, (Ticaret eşyası) olurlar. Altın ile gümüş her ne niyet ile olursa olsun, hep ticaret eşyasıdır.

Ödünç alma karşılığı olan borçlar ve zekât vermek farz olduğu günden önce ödeme zamanı gelmiş olan müeccel [taksitli] kul borçları, nisap hesabına katılmaz. Yani bunlar, altın ve gümüşten ve ticaret eşyasından elde mevcut olanların ve alacakların kıymetinden çıkarıldıktan sonra, kalanlar, nisap miktarı olursa, bir sene sonra zekâtlarını vermek farz olur. Zekât farz olduktan sonra yapılan borçlar özür olmaz, bunların zekâtı verilir. Geçmiş senelerin ödenmemiş zekâtları kul borcu sayılır. Müeccel olan, yani zekât farz olduktan sonra, belli zamanda ödenecek olan eski borçların, meselâ talâk vaktine müeccel mehrin nisap hesabına katılacaklarını, yani zekâtlarının verileceğini bildiren kitaplar İbni Âbidînde yazılı ise de, bunların nisaba katılmamasının sahih olduğu (Dürr-ül-muhtâr), (Hindiyye), (Dürr-ül-müntekâ), (Dâmâd) ve (Cevhere)de yazılıdır. Hac, nezir ve kefaret için saklanan paraların zekâtı verilir. Çünkü, kul borcu değildirler. (Tam İlmihâl s. 294)

Ticaret için olmayan, yani satılık olmayan evlerin, apartmanların, sanat âletlerinin, motor, tezgâh, kamyon ve gemilerin ve ne kadar çok olursa olsun evde kullanılan eşyanın zekâtı verilmez. Sanat sahipleri, sanayiciler, imalatçılar, ham ve işlenmiş, mamul eşyanın zekâtını verirler. Demirbaş eşyanın zekâtı verilmez. Ticaret eşyasından evde kullanılmak için ve ticaret olunan gıdadan bir senelik ev ihtiyacı için ayrılmış olanların da verilmez. Yani bütün bunlar ve ödenecek borçlar, nisap hesabına katılmaz. Bütün bu eşyayı ve yiyecek, içecek ve giyecek ve barınacak ev gibi lüzumlu nafakayı satın almak için sakladığı altın, gümüş ve kağıt paranın hepsi nisap hesabına katılır. Yani zekâtları verilir. (Tam İlmihâl s. 297)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder