5 Haziran 2018 Salı

* Altın ve gümüş zekâtı

7 Haziran 2018, Perşembe

 

 

Kağıt para zekâtı

 

 

 

Sual: Altın ve gümüşün zekâtı nasıl hesaplanır ve dört mezhepte de aynı mıdır? Özürsüz zekât vermeyi geciktirmek câiz midir, acele vermek mi gerekir?

Cevap: Altın ile gümüşün ağırlığı ve ticaret eşyasının mal oluş kıymeti, nisap miktarı olduktan itibaren, bir hicrî sene, yani Arabi sene [354 gün] elde kalırsa, yıl sonunda elde bulunanın kırkta birini, zekât niyeti ile ayırıp, Müslüman fakirlere vermek farzdır. Acele edip, hemen vermek vacibtir. Özürsüz geciktirmek mekruh olur. Verirken dört mezhepte de niyet etmek ve zekât olduğunu söylemek lâzım değildir. Altının nisabı yirmi miskaldir, yani [96] gramdır. Gümüşün nisabı, ikiyüz dirhem-i şer'îdir, yani altıyüzyetmişiki [672] gramdır.

Şafii mezhebinde, bir miskal [72] arpadır, takriben üçbuçuk [3,45] gram, yirmi miskal, altmışdokuz [69] gram olur ki, yaklaşık olarak dokuzbuçuk altındır. Şafii ve Hanbeli mezheplerinde de bir dirhem, iki gram ve kırkiki santigram [2,42 gr.] olur. Gümüşün nisabı da dörtyüzseksendört [484] gram olmaktadır. Maliki mezhebinde, bir miskal [72] arpa, bir dirhem ise [55] arpa olduğu (Cevâhir-üz-zekiyye)de yazılıdır. Şafii mezhebinde, bir malın zekâtı, başka cins maldan verilemez. Meselâ altın yerine gümüş ve buğday yerine arpa verilemez. Şafiilerin Hanefî mezhebini taklit ederek, mal yerine nakit vermeleri ve yedi sınıfın hepsine değil de, diledikleri bir veya birkaç sınıfa vermeleri caiz olacağı, (Kimyâ-i se'âdet)de ve İbni Hacer-i Mekkînin "rahmetullahi teâlâ aleyh" (Fetâvâ-i fıkhiyye)sinde yazılıdır. (Tam İlmihâl s. 295-296)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder