4 Haziran 2018 Pazartesi

* İhtiyaç eşyası ve zekât

6 Haziran 2018, Çarşamba

 

 

İhtiyaç eşyası ve zekât

 

 

 

Sual: İhtiyaç eşyası ne demektir ve nisap hesabına katılır mı? Zekât, kurban ve hac için ihtiyaç eşyalarının hesabı aynı mıdır?

Cevap: İhtiyaç eşyası, İnsanı ölümden koruyan şeylerdir. Bunların birincisi nafakadır. Nafaka da üçtür: Yiyecek, giyecek ve evdir. Yiyecek deyince, mutfak eşyası da anlaşılır. Ev demek, ev eşyası da demektir. Binek hayvanı veya arabası, silâhları, hizmetçisi ve sanat aletleri ve lüzumlu kitapları da ihtiyaç eşyası sayılır.

Hacca gitmek için de, yine bu ihtiyaç eşyasından fazla parası, malı olması lâzımdır. Nafaka, kendinin ve bakması vacib olanların nafakasıdır. Bunların ihtiyaçtan fazla olanı ve din ve meslek kitaplarından başka kitapların hepsi, hac parası için satılır ve kurban, fıtra nisabına katılır. Fakat, ticaret niyeti olmadıkça, zekât nisabına katılmaz. Hacca gitmek için, oturduğu evden fazla evi satılır. Fakat, bir evin fazla odaları satılmaz. Oturduğu evini satıp, kira ile ev tutmak lâzım değildir. Hac vakti gelmeden önce, ihtiyaç eşyası satın almak caizdir. Hac farz olduktan sonra, bunları alarak hac parasını yemek caiz değildir. Önce hacca gitmesi lâzımdır. İbni Âbidîn haccı anlatırken buyuruyor ki, (Bir senelik yiyecek veya parası nafaka sayılır. Daha fazlasını satıp hacca gidilir. Tüccarın, esnafın, sanat sahiplerinin, çiftçinin kendi memleketlerinde âdet olan sermayeleri, hac için ihtiyaç eşyasıdır. Kendinin ve bakması kendine vacib olanların nafakası, bulunduğu şehrin âdetine ve arkadaşlarına göre hesap edilir. İyi, temiz ve güzel yemek, giyinmek lâzımdır. İsraf da etmemelidir. Kul hakkı, Allahü teâlânın hakkından önce ödenir. Hacca gitmek için ödünç almamalıdır. Ödemesi muhakkak ise alınabilir).

İhtiyaç eşyasını almak için ve cenaze masrafının yapılması için ayırdığı para nisap hesabına katılır. Yalnız bu parası bulunan kimse, nisap miktarı olduğu günden bir sene sonra, yine nisap miktarından az olmazsa, elinde kalan bu paranın zekâtını verir. Çünkü, zekât, fıtra ve kurban için, ihtiyaç eşyasına malik olmak şart değildir. Bu eşyadan elde bulunanı nisaba katılmaz. (Tam İlmihâl s. 295)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder