29 Aralık 2010 Çarşamba

* Miladi yılbaşında ibadet (Mehmet Ali Demirbaş'ın 31.12.2010 tarihli yazısı)

Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: logo.gif

Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: bilgi@dinimizislam.com

31 Aralık 2010, Cuma

Miladi yılbaşında ibadet

 

Sual: (Miladi yılbaşı gecesi İsa aleyhisselamın doğduğu gece ise, bu geceyi Kur’an okuyarak, namaz kılarak, mevlid okuyarak, ilahi söyleyerek geçirmeli) deniyor. Bu gece, dinimizde, mübarek bir gece olarak bildirilmediğine göre, mübarek gece muamelesi yapmak, mevlid okumak yanlış olmaz mı?

CEVAP

Elbette, yanlış olur. Her gece Kur’an-ı kerim okuyan bu gece de okuyabilir, ama bu geceye ayrı muamele etmemeli, her gece ne yapıyorsak, bu gece de onu yapmalı. İsa aleyhisselamın o gecede doğduğu da zaten belli değildir.

İsa aleyhisselam, dünyada az kalıp göğe çıkarıldığından, kendisine de ancak 12 kişi inandı. Bunlara havari dendi. İseviler az olup, asırlarca gizli yaşadıklarından, Hazret-i İsa’nın doğduğu günü doğru olarak anlamak mümkün olmamıştır. 25 Aralık, 6 Ocak veya başka bir gün denmiştir. Bunlar da kesin değildir. (Takvim-i Ebüzziya)

Kesin olsa bile, dinimizin mübarek olarak bildirmediği bir güne özel muamele etmek, mevlid okutmak uygun olmaz.

 

Noel gecesinin zamanı

Sual: Hristiyanların dini bayramı olan Noel gecesi ne zamandır?

CEVAP

Miladi yıl, en az 300 yıl noksandır, çünkü İsa aleyhisselam ile Muhammed aleyhisselam arasındaki zaman, yaklaşık bin yıldan az değildir. (Burhan-ı kat’i)

Hicri yıl kesindir. Miladi yıl, doğru ve kesin değildir. Günü de, yılı da yanlıştır. (S. Ebediyye)

 

Yılbaşı ve Noel

Sual: Yılbaşı ve Noel’i kutlamak, miladi yeni yıl için tebrik kartı satmak, yeni yıl için tebrik kartı göndermek caiz midir?

CEVAP

Yılbaşıyla Noel farklıdır. Noel, Hristiyanların dini bayramıdır. Noel’i kutlamak kesinlikle caiz olmaz. Bir zaruret olursa, mesela, devletlerarası protokolde zaruret olduğu için, kutlamak caiz olur. Bir ihtiyaç olunca, yeni yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek veya (Yeni yılın kutlu olsun) diyene (Seninki de kutlu olsun) demek caizdir, fakat bu geceye farklı muamele etmemeli, her gece ne yapılıyorsa onları yapmalı. Mesela bu gece, evi çamla süslememeli, hindi kesip yememeli. Tebrik kartı da, yeni yıl için caiz, Noel için ise zaruretsiz caiz değildir.

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder