30 Eylül 2010 Perşembe

* Dinimizin emirlerine uymak (Mehmet Ali Demirbaş'ın 01.10.2010 tarihli yazısı)

logo.gif

bilgi@dinimizislam.com

01 Ekim 2010, Cuma

  Dinimizin emirlerine uymak

 

Sual: Dinin emrine uyularak yapılan bir iş, yanlış da olsa affoluyor mu? Mesela kıbleyi bilmesek, dinin emrine uyup araştırsak, sonra yanlış bir yöne dursak namaz sahih olur mu?

CEVAP

Evet, sahih olur. Dinin emrine uyularak yapılan iş, yanlış kabul edilmez, dinin emrine uyulduğu için doğru olur. Mesela kıbleyi bilmeyen, araştırmadan kılarsa, kıbleye rastlamış olsa bile, namazı kabul olmaz. Araştırıp kıbleden başka istikamete doğru kılsa da, namazı sahih olur, çünkü dinin emrine uyarak gerekli araştırmasını yapmıştır. Demek ki önemli olan, isabet ettirmek değil, dinin emrine uygun şekilde hareket etmektir. Birkaç örnek daha verelim:

1- Yiyecek ve içeceklerde şüphe edip yememek, vesvese olur. Haram veya necis olduğu kesin bilinmedikçe, temiz kabul edilir. Dinimizin emri, mutlaka helal veya temiz olanı bulmak değildir. Haram veya necis olduğu bilinmiyorsa yemek caiz olur. Bu kural bilinirse, dinin emrine uyulmuş ve rahat edilmiş olunur. Yiyip içtiğimiz gıdalar şüpheli olsa da, dinin emrine uyulduğu için temiz kabul edilir.

2- Elbiseye necaset bulaşsa, bu yer unutulsa veya bulunamasa, tahmin edilen yer yıkansa temiz olur. Namazdan sonra meydana çıksa, namazı iade etmek gerekmez. Burada da emredilen, mutlaka necis olan yeri temizlemek değil, emre uyarak tahmin ettiği yeri yıkamaktır.

3- Ramazan ayının bitip Şevval'in başlaması, yeni hilalin doğmasıyla değil, görülmesiyle anlaşılır. Mesela, Ramazan 29 çekse ve 29. günü hilal, gerçekte doğduğu halde, hava bulutlu olduğu için görülemese, Ramazanın 30. günü gerçekte bayram olsa da, o gün oruç tutulur. Hâlbuki bayram günü oruç tutmak haramdır, ama dinin emrine uyulunca, o gün oruç tutmak haram olmuyor, aksine farz oluyor.

 

Yıkanmadık yer kalırsa

Sual: Maliki'yi taklit anlatılırken, (Gusülde veya abdestte yıkamadık yer kaldığını bir ay sonra bile hatırlayınca, yalnız orasını yıkamak kâfidir. Hemen yıkamazsa, guslü veya abdesti bâtıl olur, fakat bir aydan beri kıldığı namazları kaza etmesi gerekmez) deniyor. Bu durum, Hanefî mezhebinde olan birinin başına gelse, bir aylık, hatta bir vakit namazı kılması harac olacağı için, Maliki'yi taklit ederek namazlarını kaza etmemesi caiz olur mu?

CEVAP

Evet, caiz olur. Maliki'de olduğu gibi, o şekilde kıldığı namazları kaza etmesi gerekmez.

 

 

Üye olmak için | Üyelikten ayrılmak için | Dini sualler için | Mail grubu sayfası 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder