8 Şubat 2022 Salı

* Peygamberlik ve Evliyalık kemâlâtı


8 Şubat 2022, Salı

Peygamberlik ve Evliyalık kemâlâtı

 

Sual: Peygamberlik ve Evliyalık kemâlâtı nedir?

Cevap: İmam-ı Rabbani hazretleri Mektûbât kitabının ikinci cild 46. Mektupta buyuruyor ki: Elbet, Peygamberlik kemâlâtı yanında, Evliyalık kemâlâtı hiçbir şey değildir. [Atomun, güneşe nazaran ağırlığı ne olabilir?] Sübhanallah! Bazıları, şaşı gibi eğri görerek, Evliyalığı, Peygamberlikten üstün sanmış ve özün özü olan İslâmiyeti, kabuk gibi görmüş. Ne yapsınlar, İslâmiyetin yalnız suretini, dışardan görebilmişler. Özü, kabuk sanmışlar. Peygamberlerin halk ile meşgul olmalarını, noksanlık bilmişler. Bu meşgullüğü, insanların birbiri ile görüşmeleri gibi sanmışlar. Evliyalığı, Allahü teâlâya doğru ilerlemek olduğundan, daha üstün görmüşler. Vilâyet, nübüvvetten daha üstündür demişler. Bunlar bilmiyor ki, kemâlât-i nübüvvette de yükselirken, vilayette olduğu gibi, Allahü teâlâya doğru ilerlemek vardır. Hatta, vilayetteki ilerleme, nübüvvetteki ilerlemenin bir sureti, görünüşüdür. Nüzul ederken [yani geri inerken], vilayette de, nübüvvette de, halk ile [mahlûklar ile] meşgul olmak vardır. Fakat, bu meşgul olmaklar birbirine benzemez. Vilayette, (Zahir), [yani beden ve his uzuvları] halk ile olup, (Bâtın) [kalp, ruh ve diğer latifeler] Allahü teâlâ iledir. Hâlbuki, Peygamberlikte, nüzul ederken, zahir de, bâtın da, hep halk ile meşgul olur. Bütün varlığı ile, kulları Allahü teâlâya çağırmaktadır. Bu nüzul, vilayetteki nüzulden, daha tam ve kâmildir. (Tam İlmihal s. 902)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

--

---
Bu iletiyi Google Grupları'ndaki "Dinimizislam.com" grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için dinimizislam+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu tartışmayı web'de görüntülemek için https://groups.google.com/d/msgid/dinimizislam/CAHuFasGG6_2cZMDQpgrK_DhmaadzHUEJAUHaKVDTv8ZU1BMyBQ%40mail.gmail.com adresini ziyaret edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder