7 Ekim 2021 Perşembe

* Sanat veya ticaret sahibinin fâizsiz iş yapması

7 Ekim 2021, Perşembe

Sanat veya ticaret sahibinin fâizsiz iş yapması

 

Sual: Zenginler tüccara ödünç vermediğinde veya ortak olmadığında ne yapmalıdır? Müslümanlar, banka ile iş görmezse, bankalar kapanır. Bankada çalışan binlerce insan işsiz kalır. Bu zarar nasıl önlenebilir?

Cevap: İslâm dininde her şeyin çaresi vardır. Her işte İslâmiyete uymak pek kolaydır. Bunun için, fıkıh ilmini iyi öğrenmek veya iyi bilen bir Allah adamını bulup, ona sormak lâzımdır. Zengin, sanat veya ticaret sahibine lâzım olan eşyayı, makineleri, kendisi için satın alır. Sonra, uyuşacakları yüksek fiyatla, veresiye olarak, bunlara satar. Belli zamanlar için ödeme senedi yaparlar. Böylece, sanat veya ticaret sahibinin işi fâizsiz yapılmış, zengin de, banka fâizinden kat kat çok kazanç sağlamış olur. Aralarına banka karışmamış olur.

Zengin, parasını az bir fâiz almak için bankaya yatırıyor. İş adamına verince, kat kat çok kazanır. Elbet bunu tercih eder. Banka, bunların arasına giremez, iş adamını sömüremez olur. Bankalar, her sene milyonlarca lirayı iş adamlarının cebinden alamayınca, faydalı hizmetlerine hız verir. Fâizsiz kazançlarını arttırır. Hem kazanırlar, hem de kalkınmağa daha çok yardımcı olurlar. Bankada çalışanların ücretlerini bu helal kazançlarından öderler. Fâiz ile çalışan zararlı bankalar yerine, para, mal, mülk vakıfları kurmak mümkündür. Böylece, din ve dünya zararları önlenebilecek, millete ve devlete çok faydalı olacaktır.(Tam İlmihal s. 864)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder