18 Şubat 2020 Salı

* Mezhepsiz ve bidat ehliyle kardeş olmak


18 Şubat 2020, Salı

 

Mezhepsiz ve bidat ehliyle kardeş olmak

 

Mezhepsiz ve bidat ehliyle kardeş olmak

Sual: Mezhepsizlerin kurduğu bir cemaatin en büyük maksadı, Ehl-i kıble arasındaki ayrılıkları yok etmek, Ehl-i sünnet ve ehl-i bidat olan çeşitli inanıştaki Müslümanları birleştirmek, ayrılıkları kaldırmak, hepsini süt ve şeker gibi faydalı ve tatlı hâle getirmek imiş. Kalplerinin birlikte atmasını, birisinin zararına, acısına hepsinin ortak olmasını sağlamak imiş. İnanışları ayrı ise de, Kelime-i şehadet getiren herkesin kardeş olduklarını bildirmek imiş. Bunu, (Ey Müslümanlar! Birbirinizle kardeş olunuz!) hadîs-i şerifindeki emre uymak için yapıyorlarmış. Hiçbir şeyde ayrılık yapmamak, birbirini kötülememek lâzım imiş. Böyle birleşmek, Allahü teâlânın emri, farzı imiş. Yalnız böyle birleşenlerin namazı, orucu, taatları kabul olur imiş. Böyle birleşmeyenler dünya ve ahiret saadetine kavuşmazmış. Hatta, Ehl-i kıble birbirlerini sevmedikçe, iman sahibi olamaz. Cennete giremezmiş. İnsanların her günahının af edilmeleri mümkün ise de, birbirleri ile geçimsizlikleri ve düşmanlıkları af edilmez imiş. Bu sözleri doğru mudur?

Cevap: Hindistan'ın büyük âlimlerinden Ahmed Rızâ hân Berilevî "rahmetullahi teâlâ aleyh", (Fetâvel-Haremeyn) ismindeki fetva kitabında buyuruyor ki:

Yukarıdaki yazıların hepsi İslâmiyete uygun değildir. Müslümanlara zararlıdır. İnsanları dalâlete sürüklemektir. Böyle olduğunu, çeşitli hadîs-i şerifler ve din imamlarının sözleri göstermektedir. Bidat sahipleri ile görüşmeği yasaklayan ve onlardan uzaklaşmayı emir eden hadîs-i şeriflerden birkaçını bildirelim: (Sahîh-i Müslim)de Ebû Hüreyreden haber verilen hadîs-i şerifte, (Onlardan kaçınız! Sizi dalâlete götürmesinler. Fitneye düşürmesinler) buyuruldu. Ebû Dâvüdün Abdüllah ibni Ömer'den haber verdiği hadîs-i şerifte, (Hasta olurlarsa, ziyaretlerine gitmeyiniz!) buyuruldu. İbni Mâcenin Câbirden haber verdiği hadîs-i şerifte, (Karşılaşınca, onlara selâm vermeyiniz!) buyuruldu. Ukaylînin Enes bin Mâlikden "radıyallahü teâlâ anh" haber verdiği hadîs-i şerifte, (Onlarla birlikte bulunmayınız! Onlarla birlikte yiyip içmeyiniz. Onlardan kız alıp vermeyiniz!) buyuruldu.

[Bu hadîs-i şerif, bidat sahipleri ile arkadaşlık etmeği, onlarla birlikte yiyip içmeği, onlardan kız alıp vermeği yasaklamaktadır. (Hindiyye) ve (Bahr-ür-râık) kitaplarının sahipleri "rahmetullahi teâlâ aleyhimâ" diyor ki, (Zındıklar, bâtıniler, ibâhîler ve inanışları küfre sebep olan bütün mezhepsizler, putlara, yani heykellere ve yıldızlara tapınanlar gibi müşriktirler. Bu müşriklerle evlenmek ve cariye olarak vaty etmek haramdır.)

Yukarıda yazılanlardan anlaşılıyor ki, dört mezhepten birinde bulunmayanın, yani Ehl-i sünnet olmayanın inanışı küfre sebep olursa, müşrik olur. Bunlarla nikâhlanmak ve kestiklerini yemek haram olur. Küfre sebep olmayanı, bidat ehli olup, bunlarla nikâhlanmak haram olmuyor. Nikâhları sahih oluyor ise de, bunlarla birlikte yaşamak, hatta selâmlaşmak, hadîs-i şeriflerle yasak edildiği için, bunlarla evlenmemelidir. Ehl-i sünnet ile evlenmelidir.] (Fâideli Bilgiler s. 426)

Mezhepsiz ve bidat ehlinin maksadı, melun şeytanın maksadıdır. Bilgisi az olan Müslümanları doğru yoldan kaydırmağa uğraşmaktadırlar. Müslümanları birleştirmek farzdır, sözleri ile yeni bir din ortaya koymaktadırlar. (İbadetler kabul olmaz. Böyle olmayanlar, berekete ve saadete kavuşamaz) sözleri de, Allahü teâlâya iftiradır. Bidat ehli ile çekişmeğe ve onları düşman bilmeğe günah demeleri ve bu günahı af olmaz bilmeleri ve affı imkânsızdır demeleri de, kendilerinin Ehl-i sünnet vel-cemâatin hak yolundan ayrıldıklarını ve âyet-i kerimeleri inkâr ettiklerini gösteriyor. Bir âyet-i kerimede mealen, (Allahü teâlâ, şirkten başka dilediği kimselerin bütün günahlarını af eder) ve (Allahü teâlâ, bütün günahları elbette af eder) buyuruldu. Onların, bu günahın affı imkânsızdır demeleri, bu âyet-i kerimeleri inkâr olmaktadır. (Allahın kulları, kardeşler olunuz!) hadîs-i şerifine de yanlış mana vermektedirler. Bu hadîs-i şerifin manası, (Umdet-ül-Kâri) ve başka kitaplarda da bildirildiği gibi, (Kardeşler olmanızı sağlayacak şeyleri yapınız!) demektir. Buna göre, bidat sahiplerinin, hak yolda bulunan Müslümanlarla kardeş olabilmeleri için, bidatlerini terk etmeleri ve sünnet-i saniyeyi kabul etmeleri lâzımdır. Bidatlerinde devam edip de, Ehl-i sünnet olan Müslümanları kendileri ile kardeş olmağa çağırmaları, açık bir dalâlet, sapıklık ve çirkin bir hiledir. (Fâideli Bilgiler s. 429)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

 

--

---
Bu iletiyi Google Grupları'ndaki "Dinimiz İslam" grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için dinimizislam+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu tartışmayı web'de görüntülemek için https://groups.google.com/d/msgid/dinimizislam/CAAgJu0wbnqW8sKoQarrvJ06zyei7bjMPQibHATyXi04XyMJYBw%40mail.gmail.com adresini ziyaret edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder