20 Aralık 2021 Pazartesi

* İslâm devletinde veya kâfir devletinde sigorta yaptırmak

20 Aralık 2021, Pazartesi

İslâm devletinde veya kâfir devletinde sigorta yaptırmak

 

Sual: Müslüman tüccarın kâfir ülkesinde veya İslâm devletinde kâfirlerle sigorta sözleşmesi aynı değil midir?

Cevap: Müslüman tüccarın, Dâr-ül-harbde, [yani İngiltere gibi putlara tapınılan bir memlekette] bulunan bir harbî ortağı olup, bu ortağı, orada, sigortacı ile sözleşme (anlaşma) yapar ve helâk olan malın bedelini, orada sigortacıdan alıp, buradaki Müslüman ortağına gönderirse, Müslüman tüccarın, gelen bu parayı alması helal olur. Çünkü, fasit olan sözleşme, Dâr-ül-harbde ve iki harbî arasında olmuştur. Onların malı, kendi istekleri ile, Müslümana gönderilmiştir. Alması günâh olmaz.

Müslüman tacirin, Dâr-ül-harbe gidip, sigortacı kâfir ile orada sözleşme yapması ve helâk olan malın değerini, Dâr-ül-islâmda, sigortacının vekilinden alması câiz olur. Çünkü, Dâr-ül-harbde bir harbî ile yapılan sözleşmenin kıymeti yoktur. Harbînin malını, onun rızası ile almış olur. Kâfir ile sözleşmeği Dâr-ül-islâmda yapıp, malın bedelini kâfirden Dâr-ül-harbde alırsa, kâfirin isteği ile olsa bile, alması helal olmaz. Çünkü, bu parayı Dâr-ül-islâmda yapılan fasit akit, yani sözleşme sonucu olarak almaktadır. Dâr-ül-islâmda yapılan her akd muteberdir. Şer’î hükümleri yapılır. Bu akit, fasit olduğu için haramdır.

Tehlikeye, zarara düşen insanın, yardıma ihtiyacı inkâr edilemez. İslâm devletinde, kâr, kazanç için kurulmuş olmayan teberru yardım şirketleri bu işi görür. Kâr, kazanç için kurulmuş olan sigorta şirketlerine lüzum yoktur. Yardım şirketlerini, teberru edenler arasından seçilenler veya hükûmetler idare eder. (Tam İlmihal s. 876)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder