16 Eylül 2021 Perşembe

* Alış-verişte fâiz

16 Eylül 2021, Perşembe

Alış-verişte fâiz

 

Sual: Alış-verişte fâiz nasıl olur ve fâiz olmaması için ne yapmalıdır? Para ile yapılan mal satışlarında fâiz olur mu?

Cevap: Satışta fâiz bulunmasının iki şartı, satılan ve alınan malın ikisinin de vezin (tartarak) veya hacim (ölçekle) ile ölçülmeleri ile bir cinsten olmalarıdır. Bir satışta, fâiz şartının ikisi de bulunmazsa, bu satışta fâiz bulunmaz. Yani birinin peşin fazla olması veya veresiye olması, fâiz olmaz. Mesela, on metre pazeni, onbeş metre basmaya peşin ve veresiye satmak caizdir.

Bu şartların ikisi de bulunursa, yalnız eşit miktarda peşin satmak caiz olup, farklı miktarda peşin ve aynı miktarda olsa bile, birisini veresiye olarak satmak fâiz olur. Zaten, fazlası peşin haram olan satışlar, veresiye, eşit miktarda olsa bile, daima haram olur. Veresiye başkadır. Peşin pazarlık edip, semeni sonra tecil etmek başkadır. Bir teneke buğdayı bir teneke buğdaya peşin satışta, söz keserken ölçmek lâzımdır. Sonradan ölçülürse, eşit bulunsa bile caiz olmaz. Bir kile buğdayı, bir kile buğdaya veresiye veya bir kileden az veya fazla buğdaya peşin satmak fâiz olur. Yani caiz değildir, haramdır. Kadr ve cinsleri ortak bulunan iki malın eşit miktarda peşin satışının caiz olması için, sıfatlarının başka olması lâzımdır. Para bozdurmak, bunun için, caiz olmaktadır. Sıfatları da aynı olursa, satıştan fayda olmayacağı için bey’ sahih olmaz.

İki şarttan birisi bulunup, birisi bulunmazsa, farklı miktarda peşin caiz olup, eşit miktarda olsalar da, veresiye satmak yine fâiz olur. Bir kile buğdayı, iki kile arpaya veya beş yumurtayı altı yumurtaya peşin satmak [ve peşin kağıt para bozmak] caiz olur. Fakat beş metre basmayı, beş metre basmaya ve bir kamyonu, başka bir kamyona veresiye satmak fâiz olur. Burada, yalnız, altın veya gümüş karşılığında tartarak ölçülen başka cinsleri veresiye satın almağa izin verilmiştir. Bunun için, para ile yapılan mal satışlarında fâiz yoktur. Kâğıt para karşılığında yapılan mal satışlarında da, hiç fâiz yoktur. (Tam İlmihal s. 854)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder