15 Haziran 2021 Salı

* Haccın sünnetleri

15 Haziran 2021, Salı

 

 

Haccın sünnetleri

 

 

 

Sual: Haccın sünnetleri nelerdir? Haccın sünnetini yapmayana ceza lâzım olur mu?

Cevap: Haccın sünnetleri onbirdir.

1- Temettüye niyet etmemiş afaki olanların, hemen Mescid-i harama girerek (Tavaf-ı kudüm) yapmalarıdır. Kâbe’yi görünce tekbir, tehlil ve dua edilir. Erkekler, Hacer-i esvede el ve yüz sürer. Süremezse, uzaktan istilâm eder. Yani ellerini kaldırıp, “Bismillâhi, Allahü ekber” deyip yüzüne sürer. Tavaf-ı kudümden ve iki rekât namazdan sonra, Safa ile Merve arasında sa’y yapılır. Bundan sonra, ihramı çıkarmadan, Mekke şehrinde oturup, Terviye gününe kadar, istenildiği miktar, nafile tavaf yapılır. Müfrid olan ve karin olan hacılar, taş atıp tıraş oluncaya kadar ihramı çıkarmayacağı için, ihramın men ettiği şeylerden, her gün, sakınmaları lâzım olur. Bu şeylerden sakınamayacak kimselerin, mütemetti hacı olması uygundur.

2- Tavafa (Hacerül-esved)den başlamak ve burada bitirmektir.

3- İmamın üç yerde hutbe okumasıdır. Birisi, Zil-hicce ayının yedinci günü Mekke’de; ikincisi, dokuzuncu günü, öğle namazı olunca, öğle ve ikindi namazlarından önce, Arafat’da; üçüncüsü, onbirinci günü, Mina’da okunur. Arafat’da, hutbe bitince öğle ve hemen sonra ikindi namazı, cemaat ile kılınır. İmama yetişemeyen, ikindi namazını, ikindi vaktinde kılar. Namazdan sonra, imam ve cemaat, mescid-i Nemreden, Mevkıfe gelip, imam hayvanda, hacılar ise yerde, kıbleye karşı, ayakta veya oturarak vakfeye dururlar. Cemaatin de hayvanda olması efdaldir. (Cebel-i rahme) kayaları üstüne çıkmak ve vakfe için niyet etmek lâzım değildir.

4- Arafat’a gitmek için, Mekke’den, (Terviye günü), yani Zil-hiccenin sekizinci günü, sabah namazından sonra çıkmaktır. Mekke’den Mina’ya gidilir.

5- Arefe gününden önceki ve bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinin geceleri, Mina’da yatmaktır. Üçüncü gece ve günü Mina’da kalmak mecburi değildir.

6- Arafat’a gitmek için, Mina’dan, güneş doğduktan sonra yola çıkmaktır.

7- Arefe gecesi Müzdelifede yatmaktır. Arafat’dan Müzdelife’ye gelip, burada, yatsı vakti olunca, akşam ve yatsının farzları birbiri ardınca, cemaat ile kılınır. Akşam namazını Arafat’da veya yolda kılanların Müzdelifede tekrar cemaat ile veya yalnız olarak, yatsı ile birlikte kılması lâzımdır.

8- Müzdelife’de, vakfeye, fecir ağardıktan sonra durmaktır. Gece Müzdelifede yatıp, fecir açılırken, sabah namazını hemen kılıp, sonra, (Meş’arilharam) denilen yerde, ortalık aydınlanıncaya kadar, vakfeye durulur.

9- Arafat’da, vakfeden önce gusül etmektir.

10- Mina’dan Mekke’ye son dönüşte, önce Ebtah denilen vadiye gelip, burada bir miktar durmaktır. Buradan Mekke’ye gelip dilediği kadar kalır.

11- Hacca giderken, muhtaç olmayan ana, babadan, alacaklılardan, kefilinden izin almak sünnettir. Ana baba muhtaç ise, izinsiz gitmek haramdır. Nafaka bırakmadı ise, zevcesinden izinsiz gitmesi de haram olur. Mekke şehrine (Mu’allâ) kapısından, Mescide (Bâbüsselâm)dan ve gündüz girmek müstehabtır.

Haccın sünnetini yapmayana ceza lâzım gelmez. Mekruh olur. Sevabı, azalır. Arefe günü Cumaya rastlarsa, yetmiş hac sevabı hâsıl olur. Halk arasında buna hacc-ı ekber deniliyor. Bu söz doğru değildir. (Tam İlmihal s. 345)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder