11 Haziran 2021 Cuma

* Haccın farzı üçtür

11 Haziran 2021, Cuma

 

Haccın farzı üçtür

 

 

 

Sual: Haccın farzı kaçtır ve bunlardan birisi yapılamazsa hac sahih olur mu? Kâbe’den başka bir cami etrafında ibadet için dönen kâfir olur mu?

Cevap: Haccın farzı üçtür. Bu üçünden biri yapılmazsa hac sahih olmaz.

1 - İhramdır. (İhram), niyet ile birlikte zikirden [telbiye] ibaret olup, bazı şeyleri kendine yasak etmektir. Namazda iftitah tekbiri gibidir. Alâmeti, peştamal gibi, iki beyaz bez olup, biri belden aşağı sarılır, öteki, omuzlara sarılır. İple bağlanmaz, düğümlenmez. Bunun için kuşanılan bu iki beze de ihram denildi. Tavafa başlarken, ihramın ortasını sağ koltuk altından geçirip, iki ucunu sol omuz üstüne getirmek sünnettir.

2- Arefe günü Arafat’ın, (Vadi-yi Urene) denilen yerinden başka herhangi bir yerinde (Vakfe)ye durmak. Herkes, ehil olan imama karşı ayakta durup, ayakta duramazsa, oturup imamın duasını dinler. Sonra, oturabilir, yatabilir.

3- Kâbe-i muazzamayı (Tavaf-ı ziyaret) etmektir. Tavaf, Mescid-i haram içinde, Kâbe-i muazzama etrafında dönmek demektir. Dördü farz, üçü vacib olmak üzere yedi kere dönülür. Zemzem kuyusunun ve Makam-ı İbrahim’in dışından dolaşarak da tavaf etmek caizdir. Kadınların tavaf ederken, Kâbeye yaklaşmamaları efdal olduğu (Eşbâh)da yazılıdır. Kadına dokunmak ihtimâli çok ise, Şafiilerin Hanefi veya Malikiyi taklit etmesi lâzım olur. Tavafı mescit dışından yapmak caiz değildir. Tavafa niyet etmek de, ayrıca farzdır. Tavaf-ı ziyareti, Arafat’tan sonra yapmak da farzdır. Tavaf ederken ve sa’y ederken, ezan okunursa, bunlar bırakılıp, namazdan sonra tamamlanır. Tahtâvînin (Merâkıl-felâh) haşiyesi, bayram namazında diyor ki, (Kâbe’den başka bir cami etrafında ibadet için dönenin kâfir olmasından korkulur). (Tam İlmihal s. 343)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder