29 Aralık 2020 Salı

* Müsafeha etmek

29 Aralık 2020, Salı

 

Müsafeha etmek

 

 

 

Sual: Müsafeha etmek nedir ve nasıl yapılır?

Cevap: Müsafeha her zaman yapılır. Yalnız namazlardan sonra müsafeha âdet mekruhtur. Muhammed Hâdimî “rahime-hullahü teâlâ” (Berîka) kitabının 1220. ci sahifesinde diyor ki, (Hadîs-ül-câmi’de (İki erkek veya iki kadın Müslüman karşılaştıkları zaman, müsafeha ederlerse, ayrılmadan önce, günahları mağfiret olunur) buyuruldu. Müsafeha etmek, sünnet-i müekkededir. Müsafeha ederken birbirine sarılmak, öpüşmek câiz değildir.) Kadınların birbirleri ile, yabancı erkeklerin göremeyecekleri yerlerde, müsafeha etmeleri câizdir.]

Ey Oğul! Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki, (Her kim bir mümin kardeşini ziyaret eylese, bunların her birerlerine Cennette birer derece verilir.) [Yalnız bu ziyaret Allah rızası için olacak, başka maddî ve şahsî bir menfaat mukabili olmamak şartı ile.] Ve yine Resûl-i ekrem “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdular ki: (Her kim bir mümin kardeşini ziyaret eyleyip müsafeha ederek üç kere elini sallasa, ellerini ayırmadan her ikisinden Hak teâlâ razı olur. Ağaçtan yapraklar döküldüğü gibi, o şahıslardan günahlar öylece dökülür.)

Müsafeha ettikten sonra, ölülerin, hocaların ve sair geçmişlerinin ve bütün ehl-i imanın affı için dua etmek lâzımdır. Bu arada, Peygamber “sallallahü aleyhi ve sellem” efendimize salâtü selâm getirmek şarttır. (İslâm Ahlâkı s. 406)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder