28 Nisan 2018 Cumartesi

* Berat kandili

30 Nisan 2018, Pazartesi

 

 

Berat kandili

 

 

 

Sual: Berat kandili ne zamandır ve önemi nedir? Berat kandilinde cemaatle nafile namaz kılınır mı?

Cevap: Şaban ayının onbeşinci gecesi Berat kandilidir. Yani ondördüncü günü ile onbeşinci günü arasındaki gecedir. Allahü teâlâ, ezelde, hiçbir şey yaratmadan önce, her şeyi takdir etti, diledi. Bunlardan, bir yıl içinde olacak her şeyi, bu gece meleklere bildirir. Kur'ân-ı kerim, Levhilmahfûza bu gece indi. Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi. Her sene, Şaban ayının onbeşinci Berat gecesinde o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfûzda yazılır.

Bu geceleri ihya etmeli, yani kaza namazları kılmalı, Kur'ân-ı kerim okumalı, dua, tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevablarını ölülere de göndermelidir. Bu gecelere saygı göstermelidir. Saygı göstermek, günâh işlememekle olur.

Regaib, Berat ve Kadir namazlarını cemaat ile kılmak mekruhtur. Regaib namazı, Recebin ilk Cuma gecesi kılınan nafile namazdır. Hicretin dörtyüzsekseninde meydana çıkmıştır. Birçok âlimler, bunun çirkin bid'at olduğunu yazıyor. Çok kimsenin kılmasına aldanmamalı, sünnet sanmamalıdır.

Hadîs-i şeriflerde buyruluyor ki:

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe, red olmaz. Fıtır bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Şabanın onbeşinci [Berat] gecesi ve Arefe gecesi.),

(Berat gecesini ganimet, fırsat biliniz! Çünkü, belli bir gecedir. Şabanın onbeşinci gecesidir. Kadir gecesi, çok büyük ise de, hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece, çok ibadet yapınız. Yoksa, kıyamet günü pişman olursunuz!)

(Şaban ayının onbeşinci gecesini ihya edenleri, Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrikleri, sihir yapanları ve anaya babaya eziyet edenleri ve bid'at ehlini ve zina edenleri ve şarap içmeğe devam edenleri affetmez.)

Bir zamanda veya bir yerde veya bir şeyi okumakta, yapmakta, çok sevab verileceğini işitince, o sevaba kavuşmağı niyet ederek, düşünerek yapana, bu haber doğru olmasa bile, Allahü teâlâ, o sevabları ihsan eder. Fakat, bunun İslâmiyet tarafından yasak edilmemiş bir şey olması lâzımdır. Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, imanda ve farzlarda kusur olmamak ve günahlara tevbe etmek ve ibadet olarak yapmağa niyet etmek şarttır. (Tam İlmihal s. 352)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder