7 Kasım 2021 Pazar

* Akşamı kılıp batıya gidince güneşi gören

7 Kasım 2021, Pazar

Akşamı kılıp batıya gidince güneşi gören

 

Sual: Akşamı kıldıktan ve orucunu bozduktan sonra, tayyare ile batı tarafına giderek, güneşi gören ne yapar? Namazları hangi vakitlerde kılmak müstehabtır?

Cevap: İkindiyi kılamayan, akşamı kıldıktan ve orucunu bozduktan sonra, tayyare ile garp (batı) tarafına giderek, güneşi görse, ikindiyi eda ve güneş batınca akşamı iade ve bayramdan sonra orucunu kaza eder. (Tam İlmihal s. 186)

Sabah namazını her mevsimde (İsfâr) etmek, yani ortalık aydınlanınca kılmak müstehabtır. Cemaat ile öğle namazını, yazın sıcakta geç, kış günleri ise, erken kılmak müstehabtır. Akşam namazını her zaman erken kılmak müstehabtır. Yatsıyı, şer’i gecenin yani gurubdan fecre kadar olan zamanın üçte biri oluncaya kadar geç kılmak müstehabtır. Gecenin yarısından sonraya bırakmak tahrimen mekruhtur. Bu geciktirmeler, hep cemaat ile kılanlar içindir. Evinde yalnız kılan, her namazı vakti girer girmez kılmalıdır. (Künûz-üd-dekâık)da yazılı ve Hâkimin ve Tirmüzînin bildirdikleri hadîs-i şerîfde, (İbadetlerin en kıymetlisi, evvel vaktinde kılınan namazdır) buyuruldu. (İzâlet-ül hafâ)nın beşyüzotuzyedinci sahifesinde yazılı, (Müslim) kitabındaki hadîs-i şerifte, (Bir zaman gelecek, âmirler, imamlar, namazı öldürecekler, vaktinden sonraya bırakacaklardır. Sen, namazını vaktinde kıl! Senden sonra, cemaat olurlarsa, onlarla da, tekrar kıl! İkinci kıldığın nafile olur) buyuruldu. İkindiyi ve yatsıyı, İmâm-ı a’zamın kavline göre kılmak ihtiyatlı olur. Uyanamayan, vitri yatsıdan hemen sonra kılmalıdır. Yatsıdan evvel kılarsa, sonra tekrar kılar. Uyanabilen ise, gecenin sonunda kılmalıdır. (Tam İlmihal s. 194)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder