12 Ağustos 2021 Perşembe

* İnsanların zararını beklemek

                                                                                                 

12 Ağustos 2021, Perşembe

 

İnsanların zararını beklemek

 

 

 

Sual: Köylünün mahsulünü satmayıp bekletmesi caiz midir? İlaç ve gıda maddesi ile diğer mamullerin pahalanınca satmak için saklanması aynı hükümde midir?

Cevap: İmam-ı a’zam Ebu Hanife “rahmetullahi aleyh” buyurdu ki, (Köylü, tarlasından aldığı gıda maddelerini istediği zaman satabilir. Acele satması vacib değildir. Fakat, acele etmesi sevabdır. Pahalı olunca satmasını düşünmesi çirkindir. İlaçlarda ve gıda maddesi olmayan ve herkese lâzım olmayan şeylerde ihtikâr haram değildir. Ekmek ve benzerlerinde çok haram olup, et, yağ gibilerde az haramdır). İmameyne göre, bunların hepsi ihtikârdır. İnsanlara lâzım olan her şeyde ihtikâr haramdır. Hükûmet, ihtikâr edeni, haber alınca, evine yetecek kadar bırakıp, fazlasını halka satmasını emreder.

İmam-ı a’zam “rahmetullahi aleyh”, ilaçların saklanarak yüksek fiyatla satılmasını beklemek ihtikâr olmaz, buyurdu. İlaçların çoğu böyle ise de, kininin sıtmaya, ensülinin diyabete ve aşı ile serumların, belli mikroplara karşı kullanılması, ekmeğin açlığa karşı kullanılması gibi, muhakkak şifaya sebep olduğundan, bu gibi, tesiri kuvvetli ilaçları saklayarak, ihtikâr [kara borsacılık] yapmak haram olur. Gıda maddelerinde ihtikârın haram olması, az bulundukları zamandadır. Çok olup, herkes kolay alabilirse, ihtikâr haram olmaz. Fakat, böyle zamanlarda da, mekruh olur. Çünkü, insanların zararını beklemek, iyi değildir. (Tam İlmihal s. 840)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder